Secara este mai greu de prelucrat decât grâul și de aceea făina de secară conține în starea finală mai mulți nutrienți decât făina clasică de grâu.

Ce nutrienți conține secara?

Secara este o cereală bogată în mangan, 50g de boabe de secară asigurând 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest minereu. Aceeași cantitate de boabe de secară asigură 33% din necesarul zilnic de fibre. Alți nutrienți importanți: seleniul și triptofanul (18%), fosforul (17%), magneziul (15%) și proteinele (13%). Vitamine importante găsite în secară sunt A, B, E și K.

Ce beneficii aduce secara organismului?

Fibrele din secară ajută la eliminarea mai rapidă a toxinele, împingându-le spre colon; în general produsele bogate în fibre au rolul de a preveni apariția cancerului de colon, protejând eficient celulele sănătoase. Produsele din secară sunt foarte sățioase, dând imediat senzația de saturare, chiar după o cantitate scăzută, ceea ce ajută la pierderea/menținerea greutății corporale.
Un mic dejun bogat în cereale integrale, în special secară, susține sănătatea gastrointestinală în general și aduce beneficii sistemului cardiovascular, scăzând, în cazul adulților, riscul atacurilor de inimă și a infarcturilor. Fitonutrienții din secară luptă mai puternic împotriva celulelor canceroase decât cei prezenți în legume sau fructe. Secara scade riscul de dobândire a diabetului, iar persoanelor care suferă de această afecțiune li se recomandă produsele din secară, în defavoarea celor din grâu, fiindcă acestea scad nivelul de insulină.
Cerealele integrale, în special secara și ovăzul, sunt recomandate femeilor aflate în perioada de postmenopauză și care suferă de tensiune ridicată, colesterolul ridicat sau diferite afecțiuni cardiovasculare; tot în cazul femeilor, secara scade riscul apariției cancerului de sân, atât în perioada premenopauză, cât și după aceea. În cazul copiilor care suferă de atacuri de astm în diferite etape ale copilăriei, studiile au arătat că un consum regulat de cereale integrale (printre care și secarp) și pește scade cu 50% șansele de apariție a acestor crize.
Secara NU este recomandată persoanelor cu intoleranță la gluten, datorită conținutului important de gluten, însă efectul negativ este mai scăzut decât în cazul grâului. Recomandarea noastră este să discutați în prealabil cu un medic nutriționist.

Când poate introduce secara în alimentația copilului?

Secara poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 7 luni. Totuși este bine ca acest lucru să se facă abia după o discuție cu medicul pediatru rant cuși respectând regula celor 4 zile.
Citiți tot articolul pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: pawpaw67/ Flickr.com.