Studii recente dovedesc faptul că vechii chinezi nu erau prea departe de adevăr, deoarece s-a descoperit că orezul negru aduce beneficii multiple pentru sănătate, în prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.

Ce substanțe nutritive conţine orezul negru?

Orezul negru este bogat în antioxidanții numiţi antocianine, ce previn formarea radicalilor liberi, încetinesc îmbătrânirea şi previn bolile. “O lingură cu vârf de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi antocianină decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamină E şi fibre decât acestea. Dacă afinele sunt eficiente în menţinerea unei stări bune de sănătate, de ce nu ar fi şi orezul negru?“, declara într-un comunicat de presa Zhimin Xu, profesor doctor în cadrul Universității Louisiana din S.U.A.

Acest orez mai conţine şi alte minerale importante pentru sănătate, cum ar fi: fier, calciu, cupru, zinc, seleniu dar și vitamina B (B1 și B2 cu precădere). Orezul negru conține proteine și o cantitate importantă de aminoacizi esențiali.

Datorită proprietăţilor sale, orezul negru este un antioxidant şi antiinflamator natural, iar extractul din orez negru ajută la prevenirea formării plăcilor arterosclerotice din arterele inimii. Mai mult, consumat regulat, acesta previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide şi trigliceride din organism, acestea din urmă fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral şi afecţiunile cardiace.

De asemenea, extractul de orez negru ajută şi la reducerea colesterolului. Consumarea unei porții de orez negru în fiecare zi ar putea conduce la întărirea sistemului osos și a celui muscular, la energizarea organismului și la prelungirea tinereții organismului.

Totodată, consumarea de orez negru ajută la îmbunatățirea memoriei și la fluidizarea circulației sangvine. Se recomandă includerea orezului negru și în dieta celor care suferă de diabet.

Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.

Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.

Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.

Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: nebulux76/ Flickr.com.