breastfeeding

Preluare de pe Mami, alapteaza-ma!

Iniţiativa „Spital prieten al copilului” este un efort global condus de UNICEF şi OMS pentru a implementa practici pentru promovarea, protejarea şi sprijinirea alăptării. Vor să se asigure că toate maternităţile din lume devin şi centre de sprijin ale alăptării (…)

Cei „10 paşi pentru o alăptare de succes” constituie fundaţia iniţiativei „Spital prieten al copilului” şi descriu practicile necesare maternităţilor pentru a sprijini alăptarea. O maternitate este considerată „spital prieten al copilului” atunci când nu acceptă mostre de lapte praf sau substituenţi ai laptelui matern cu cost mic, nu oferă tetine sau suzete şi implementează aceşti 10 paşi specifici unei alăptări de succes (…)

În România situaţia din maternităţi o ştim majoritatea, din presă, din ştirile zilnice în care apare cel puţin o ştire despre moartea unui bebeluş din cauza personalului medical, din experienţă proprie, din povestirile prietenilor samd. Uneori avem impresia că nu se mai poate schimba nimic: atitudinea medicilor, atitudinea asistentei, condiţiile în care au loc naşterile, umilirea mamelor şi a familiei acestora, furarea dreptului natural al bebeluşului de a fi lângă mama lui şi de a fi alăptat din prima clipă după naştere, mentalitatea învechită, practicile la fel de vechi, ignoranţa politicienilor……lista poate continua, ne rămân speranţa, optimismul şi puterea noastră.

Dar, din toată mizeria asta, din acest sistem medical bolnav, ies şi poveşti cu final fericit. Şi ştiu că mai există undeva un medic, o asistentă, o moaşă care mai au un dram de umanitate şi ajută mămicile să alăpteze fără a le minimaliza, umili sau certa!

Îndeplinesc Criteriile Globale ale celor “Zece Paşi pentru o alăptare de succes”. Certificarea lor expiră la data 30 noiembrie 2011.

1. Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Salvator Vuia”, Arad
2. Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare
3. Spitalul Orăşenesc Bicaz
4. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani
5. Spitalul Municipal Câmpia Turzii
6. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva
7. Spitalul Clinic de Obstetrică şi GinecologieCuza Vodă, Iaşi
8. Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov
9. Spitalul Municipal Medgidia
10. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea
11. Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Pantelimon”, Bucureşti
12. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ
13. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Râmnicu Vâlcea
14. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa
15. Spitalul Municipal Roman
16. Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu
17. Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
18. Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava
19. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş
20. Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ
21. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Dr. D. Popescu”, Timişoara
22. Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti
23. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, Departamentul de Obstetrică şi Ginecologie Polizu, Bucureşti

Deci se poate si la noi…

Din pacate celebra si modernizata maternitate Filantropia (unde s-a nascut little miss) nu este in lista…si chiar  nu este prietena a copilului 🙁