Am primit zilele trecute o întrebare referitoare la cum explicăm sărbătoarea de Crăciun și Nașterea Domnului , pe înțelesul copiilor, fără să-l aducem în discuție pe Moș Crăciun… Pe cât de ușoară vi se pare întrebarea, pe atât de încuietoare e, mai ales dacă aveți copii micuți, pentru care trebuie să vorbiți o anumită limbă…mă refer la cea a poveștilor 🙂
Să vă spun cum facem noi. În fiecare seară, la culcare, avem ora de povești… fetița noastră își alege cartea sau povestea și noi, indiferent de cât de tare ne pică ochii în gură de somn, este musai să o citim. Printre preferate este și o poveste foarte scurtă și drăguță despre darurile de Crăciun (din cartea: Povești cu Îngeri, de Leon Magdan).
Se zice că atunci când mergi pentru prima dată la un copil nou-născut, trebuie să-i duci ceva în dar. Obiceiul nu este unul întâmplător și se pare că are originea chiar în noaptea Sfântă, când Maica Domnului L-a adus pe lume pe Pruncul Iisus. În preajma minunatei nopți, în cer era mare zarvă – toți îngerii se pregăteau pentru clipa cea mare. Fiecare pregătea daruri pentru Prunc. Unul a zis că va merge cu îngerii lui să Îi cânte cele mai frumoase cântări, altul a zis că va aprinde toate stelele de pe cer și că noaptea Sfintei Nașteri va fi cea mai frumoasă noapte din câte au fost până atunci. Alți îngeri au spus că vor anunța păstorii…și tot așa până când un îngeraș, care era ocrotitorul animalelor și al tuturor vietăților, se întristă foarte tare pentru că nu știa ce cadou să îi aducă Pruncului. A coborât pe Pământ și a făcut sfat cu toate animalele și nu găsea pe nimeni potrivit să-i ducă un dar lui Iisus. Într-un final, dădu peste un țăran care își ara ogorul, având înhămat la jug un bou iar un măgar încărcat cu desagi, păștea liniștit pe lângă ei. Discutând cu cele două animale, îngerul și-a dat seama că prin munca lor, boul și măgarul își arătau smerenia și ascultarea și răbdarea…și acestea erau cele mai frumoase daruri pe care puteau să i le facă Domnului Iisus. Așa că aceste animale au fost alături de Maica Domnului, în noaptea de Crăciun și cu răsuflarea lor caldă L-au încălzit pe Prunc, într-un grajd sărăcăcios și umil.
Și în noaptea sfântă a Nașterii Domnului, cea mai frumoasă noapte din câte au existat, Pruncul Iisus a primit daruri de la toți: păstorii au venit cu lapte, magii I-au adus aur, smirnă și tămâie iar Maica Domnului I-a oferit cel mai frumos dar: dragostea de mamă. Și de atunci se pare că a rămas obiceiul ca la naștere, orice copil să primescă câte ceva de la cei apropiați. Și de asemenea, aceasta se pare că este și semnificația darurilor de Crăciun, daruri din dragoste, daruri de iubire pentru ceilalți.
LATER UPDATE:
Am descoperit și o carte online tare simpatică (nu vă speriați e scurtă și deși este în engleză explicațiile sunt simple, numai bune de tradus pentru prichideni).
Dacă vi se pare că un videoclip face mai mult decât toate cuvintele, puteți să-l încercați pe cel de mai jos, vine cu tot cu explicații:
Povestea nasterii Domnului Iisus

Vezi mai multe video din film
Să aveți un Crăciun binecuvântat și cu multe daruri frumoase pentru toți cei pe care îi iubiți!