Sistemul de învățământ Waldorf este și a rămas un sistem care ridică multe sprâncene printre cei care nu știu încă ce înseamnă asta. Poate cea mai bună modalitate de a face ca „toate sprâncenele să se lase” ar fi ca toată lumea să afle faptul că mulți angajați din Silicon Valley au ales să-și dea copiii la grădinițe sau școli care au adoptat acest sistem.
E ciudat, știu: pe de o parte avem oamenii care lucrează de zeci de ani de zile la cele mai mari companii din domeniul IT&C (Google, Apple, Yahoo sau Hewlett-Packard), iar de cealaltă parte avem un sistem de învățământ care nu este de acord ca cei mici să folosească device-uri sau gadget-uri de orice fel atunci când învață. Totul se bazează la Waldorf pe experiență, pe joacă.
De exemplu, dacă unele școli se mândresc cu sisteme WiFi și computere de ultimă generație, clasele Waldorf scot în față creta colorată, jocurile, rafturile cu multe cărți și enciclopedii, creioanele colorate și plastilina. Totul este total diferit, așadar nici nu ai cum să faci o comparație între cele două și să vezi care este mai ok decât cealaltă. Singura întrebare care rămâne „în picioare” pentru fiecare părinte este: Ce prefer: sistemul prin care am trecut și eu acum zeci de ani sau unul „altfel” care să fie fun și creativ?
Citiți mai multe despre ce cred părinții din marile corporații IT&C despre sistemul de învățământ Waldorf pe nytimes.com.
PS: Nu ratați interviul cu Zoltán András care ne povestește despre ce înseamnă pentru copilul lui grădinița Waldorf.
Sursă foto: Leonid Mamchenkov/ Flickr.com.