Când eram o mică și rebelă adolescentă, mă gândeam deseori (poate mult prea des) la cât de neînțeleasă eram, cât de nevăzută și neacceptată mă simțeam, câte trebuia să fac să mă conformez și cât de mult nu mai vroiam să mă conformez. Și câteodată chiar nu mă conformam. Și nu-mi era bine după aceea. Eram certată, poate chiar pedepsită, mințeam, mă ascundeam… și citeam mult și scriam mult (poate asta a fost salvarea mea de atunci). Și visam cum e să fii mare, independent și mai ales liber.
Acum sunt convinsă că nu eram singura care gândea și simțea așa. Chiar deloc. Și cred că lucrurile nu s-au schimbat. Mă uit la domnișoara mea. Peste vreo 8-9 ani va începe să simtă gustul independenței, gustul exprimării identității (înainte de asta va fi căutat identitatea). O va găsi ușor sau nu? Eu voi fi suficient de … nu găsesc termenul potrivit, astfel încât să nu o îndepărtez, să nu o (supra)controlez, o să o pot accepta așa cum va fi ea, să pot deveni persoana la care se va întoarce atunci când va avea o problemă, sau să pot privi din afară cum ea își va alege alte persoane pe umărul cărora va plânge sau cărora le va cere sfatul? Oare? Oare?
adolescent 1
Primul contact cu lumea viitoarei adolescențe a copilului meu l-am avut acum mai bine de jumătate de an când am început să citesc o carte – Părintele conștient – The Conscious Parent: Transforming Ourselves, Empowering Our Children. Dacă sunteți curioși, în carte autoarea merge de la naștere și până la adolescență, vorbește (atât de frumos) pe lângă multe lucruri interesante și despre nevoile fiecărei vârste, despre cât de important este ca încă de când sunt foarte mici, să le arătăm dragostea noastră necondiționată, să ne trezim și să ne deschidem bine ochii, să acționăm astfel încât, ajunși la adolescență, să îi putem înțelege, să îi putem acompania în drumul lor.

Conectarea cu adolescenții

Partea frumoasă, pe care cam toți psihologii o propovăduiesc, este că niciodată nu este prea târziu să schimbi, să îndrepți ceva, să construiești, să ierți, să ceri iertare, să accepți.
Când am văzut că Monica Reu pregătește un curs de comunicare empatică pentru părinții de adolescenți, mi-a venit să strig în gura mare… Nu prea am cui să strig, pentru că în jurul meu sunt oameni cu copii de-o seamă cu domnișoara noastră. Dar veștile circulă. Împreună putem ajunge la acei părinți care abia dau cu nasul de vârsta aceasta fermecătoare a copiilor lor sau cu părinții care cred că luptă pentru o cauză pierdută, pentru că nu mai știu ce să facă și cum să facă să-și recâștige copiii.
Pe Monica o cunosc de câțiva ani, am trecut cu ea prin multe lacrimi, wow-uri, revolte, emoții și știu că ceea ce va face alături de Luiza Ștefan în această sesiune pentru părinții de adolescenți (sau viitori adolescenți) va fi cu adevărat deschizător de inimi și minți.
Cursul se adresează părinților de adolescenţi care vor să (re)descopere cum să comunice eficient şi armonios cu fiii și fiicele lor. Adolescenţa este poate cea mai sensibilă perioadă din viaţa fiinţei umane: plină de schimbări, plină de întrebări majore, plină de trăiri de maximă intensitate.  De multe ori, relaţia dintre copii şi părinţi se tensionează, iar aceştia din urmă se simt depășiți ori neputincioși în încercarea de a mai găsi o punte de legătură cu cei cărora le-au dat viaţă.
“Conectarea cu adolescenţii” oferă părinților un cadru sigur şi prietenos în care să poată împărtăși din neliniștile lor și în care să primească informații despre psihologia şi natura adolescenților, și despre un model de comunicare transformator şi constructiv. La baza acestui program se află filozofia şi instrumentul de relaţionare dezvoltat de doctorul în psihologie Marshall Rosenberg, Comunicarea Nonviolentă.

Structura cursului

Cursul se desfășoară pe parcursul a 5 întâlniri săptămânale, după cum urmează:
Joi, 17 octombrie, 18:30-21:30: Cum e să fii părinte de adolescent
Joi, 24 octombrie, 18:30-21:30: Specificul vârstei adolescenţei
Joi, 31 octombrie, 18:30-21:30: Principiile de bază ale Comunicării Nonviolente şi aplicarea lor în relaţia cu adolescenţii
Joi, 7 noiembrie, 18:30-21:30: Empatia – cum te ajută în relația cu copilul tău și cu tine însuți
Joi, 14 noiembrie, 18:30-21:30: Importanţa aprecierii şi recunoştinţei în relaţiile care contează
Așadar, timp de 5 zile de joi, puteți participa la ceva care vă va ajuta în relația cu copiii voștri. Costă 400 de lei toate cele 5 sesiuni.
Mai multe informații despre locație, înscrieri, despre psihologul Luiza Ștefan, Monica Reu și Comunicarea Non-Violentă puteți găsi pe nonviolenta.org.
Dați mai departe la rude, prieteni, cunoștințe, la profesori, la părinții cu copii mai măricei.
 
Surse foto Pinterest