Introducere:

Dupa lungi dezbateri am hotarat sa nu stam in Lisabona. Am primit si o super oferta de cazare intr-o casuta cu etaj si mansarda, cu toate utilitatile, undeva mai spre inima Portugaliei, la vreo 100km de Lisabona. La aeroport ne asteptau 2 masinute sa ne duca la casa noastra de vacanta, in Povoa de Alcobaca, la aprox 15km de Nazare (adica de Atlantic) si 30km de Fatima. Tare frumos pe acolo. Asadar, am colindat mai mult zona si mai putin orasele mari la care se astepta toata lumea (Lisabona si Porto).

Cred ca Portugalia este una dintre cele mai child-friendly tari in care am fost (bine bine, n-am fost in prea multe, dar asa, din auzite…). Primul argument: in toaleta din aeroportul din Lisabona, daca intri in prima cabina (femei sau barbati) exista un scaunel de copii, cu centura, prins in perete…ca deh, daca esti singur si te trece, unde sa lasi copilul…super tare, nu? Apoi nu mai zic de scaunele de masa in toate restaurantele, indiferent cat de dosite, turistice sau traditionale erau. Camere separate pentru schimbat copii si alaptat, masa de infasat in toaleta publica din Fatima, prioritate peste tot, nu stat la coada, lume draguta. Tot sa te plimbi cu copilul prin tara asta frumoasa.

Episodul 1: Oceanul si plaja

Am colindat destul de mult cu masina prin zona. Am vazut Atlanticul din 3 locuri diferite (exceptand Lisboa si Cascais): Sao Martinho do Porto, Foz de Arelho si Nazare. N-am vazut niciodata ceva mai frumos decat apusurile pe aceste plaje minunate. N-am vazut niciodata o apa atat de frumoasa (daca pot sa zic asa…)

Joaca in nisip cu baietii si fata (plaja din Sao Martinho do Porto)

plaja santo martino_1

Ghici cine doarme aici 🙂

plaja sao martino_2

Vedere dinspre raul care se varsa in ocean la Foz de Arelho (aici se formeaza un laculet foarte frumos, lin, cu nisip ca sarea grunjoasa si pestisori micuti)

Faz_ Atlantic

Vedere dinspre ocean la Foz de Arelho

Atlantic_2

Atlantic_1

Pe plaja din Nazare

Nazare_2

Nazare_4

Vedere de sus din Nazare

Nazare_5

O casa in Nazare

Nazare_1

Apusul din Nazare

Nazare_6

Din pacate in Portugalia n-am putut gusta Oceanul. Era prea rece si prea nervos. Dar ne-am jucat in nisip, am adus acasa pietricele slefuite de apa si am inspirat fiecare particula de vant si miros de ocean.