Care este principalul motiv pentru care cei mici nu au voie să se uite la televizor? Este vorba despre un conținut pe care părinții nu-l pot controla și care poate avea efecte negative asupra celor mici, dacă vorbim despre scene de violență sau informații care pot conduce la violență. Și dacă până acum erați de părere că doar adulții cred asta, aflați că și cei mici sunt total de acord cu părințiilor. Cel puțin asta ne arată un studiu realizat recent de CNA în 150 de școli și licee din întreaga țară.
Cu scopul de a informa tinerii privitor la drepturile pe care le au în audiovizual și despre efectele violenței din programele difuzate pe radio și TV, mai bine de 10.000 de copii au avut ocazia să asculte, dar și să pună întrebări la rândul lor experților.
În primul rând copiii au întrebat:

  • Care este motivul pentru care desenele animate nu sunt încadrate pe grupe de vârstă potrive?
  • De ce nu există recomandări cu privire la consumul de media?
  • De ce este permisă difuzarea știrilor false?
  • Cum se sunt promovți oameni fără talent în emisiunile TV?
  • De ce sunt oamenii filmați cu o cameră ascunsă, iar apoi difuzați în programe?
  • De ce se folosesc cuvinte vulgare și nu în ultimul rând de ce există știri violente în programele TV?

Nu-i așa că cei mici nici că puteau să pună întrebări mai bine axate? La toate acestea nu am găsit nici noi răspunsul, dar venim în ajutor cu o variantă la prima problema și vă spun că pe Cuca.UrbanKid.ro găsiți doar desene animate cuminți, grupate pe vârste.
PS: Consiliul Naţional al Audiovizualului are și un număr de TelVerde la care copiii şi adulţii pot suna pentru a semnala programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe pe care le urmăresc şi nu le agreează. Numărul este: 0800.888.555.
Sursă foto: Quiltsalad/ Flickr.com.