Primele zile de școală nu sunt deloc ușoare pentru copii. Obișnuiți să fie mereu înconjurați de oameni cunoscuți, cei mici se văd dintr-o dată într-o clasă plină de copii de vârsta lor pe care nu-i cunosc, cu programul schimbat, cu teme, cu alte priorități și cu învățătoarea care seamănă un pic cu educatoarea, dar are cu totul alte cerințe de la ei. O schimbare majoră, tocmai de aceea în această perioadă au nevoie de o atenție specială și de multă, multă susținere și mai multe explicații din partea părinților.
Ce puteți face pentru a-i ajuta pe copii să nu facă “trecerea” prea bruscă?
1 – Înainte de începutul școlii puteți vizita sala de clasă, școala și împrejurimile de mână cu cei mici. Acest lucru o să-i ajute mult pe copii, întrucât, măcar o parte din toată experința, nu va fi 100% nouă pentru ei și atunci când voi veți pleca spre casă și-i veți lăsa singuri la ore se vor adapta mai ușor.
2 – Povestește-i copilului despre învățătoare și profesori și arată că ai încredere în ei. Odată ce vor înțelege asta, copiii vor avea la rândul lor încredere în cadrele didactice. În plus, atunci când cei mici vor trece prin momente în care vor dori să întrebe părintele cu privire la un lucru și ei sunt la școală se vor îndrepta către profesori, datorită încrederii pe care voi ați oferit-o.
3 – Prima “despărțire” este diferită de la copil la copil. Indiferent cât de mult vă veți documenta pentru acest moment nimic nu o să fie previzibil. Important este doar să arătați încredere, susținere, să răspundeți la întrebările pe care copiii vi le pun și să îi pregătiți din timp pentru asta, explicându-le că timp de câteva ore vor sta singuri la școală și apoi veți veni să îi luați acasă.
Nu în ultimul rând întrebați-i ce simt, ce gânduri au, ce doresc și ce le place la școală. 🙂
Voi ce ați mai adăuga punctelor de mai sus?
Citiți mai multe despre pregătirea primei zile de școală pe clws.org.
Sursă foto: Brad Flickinger/ Flickr.com.