prima zi de gradinita
Primele zile de grădiniță sau de școală pot fi, uneori, nu tocmai fericite pentru cei mici! Să fim serioși, până și noi suntem un pic speriați când este vorba de o activitate nouă pe care nu am mai experimentat-o până acum, atunci de ce să avem alte așteptări în legătură cu piticii?! În loc de camera lor unde sunt mereu cu cineva din familie prin împrejurimi, vor da acum de profesori sau de educatori, de colegi și se vor izbi și de un cu totul alt program față de cel cu care ei s-au obișnuit!
Am descoperit câteva “tehnici” pe care, dacă le puneți în practică îi ajutați pe prichindei să le fie un pic mai ușor în primele lor zile de grădiniță sau de școală.

  1. Joc de rol
    O activitate de tipul joc de rol poate fi tare ajutătoare. Important este însă să le spuneți că ei ar trebui să joace rolul profesorului, în timp ce voi sunteți elevii, în tot acest timp îi puteți întreba ce cred ei cu privire la începutul grădiniței sau al școlii și care sunt lucrurile care îi îngrijorează. A răspunde la toate întrebările voastre din poziția pe care o joacă, adică din “papucii de profesor”, transformă răspunsurile în unele mai sincere.
  2. Reguli
    Ar fi bine să vorbiți cu cei mici încă de la bun început și să le povestiți despre regulile de la școală. Dacă au voie cu anumite jucării, dacă au sau nu uniformă școlară și așa mai departe. Aceste reguli vor fi acceptate mult mai ușor dacă vin din partea voastră și nu din partea unor persoane necunoscute în primele zile în care mediul lor este 100% schimbat!
  3. Programul școlar
    Pentru noi este ceva de la sine înțeles, dar cei mici nu au mai trecut prin asta niciodată și își pot închipui că nu există un anume program școlar și că pot pleca/veni atunci când vor ei. Pe lângă programul de la grădiniță sau de la școală ar fi bine să vorbiți cu ei și despre schimbările de program de acasă. Dacă au de făcut lecții când le vor face, când se vor alege hăinuțele cu care ei vor fi îmbrăcați a doua zi, când își fac bagajul etc.
  4. Micul dejun și importanța lui
    Dacă vă veți gândi la care sunt alimentele pe care copiii le mănâncă fără niciun fel de problemă și care sunt cele pe care nu le acceptă sub nicio formă, veți transforma minutele în care ei iau micul dejun în unele plăcute, timp în care vă puteți face “planul de bătaie” pentru ziua care abia a început. În caz contrar, este posibil ca acest timp să fie transformat într-un mic “război” între ce ați pregătit voi pentru micul dejun și ce vor cei mici să guste la primele ore ale dimineții.

Voi ce alte sfaturi aveți pentru părinții care se pregătesc cu cei mici de prima zi de grădiniță și de școală?
Citiți mai multe despre pașii pe care e de preferat să îi urmați pe shine.yahoo.com.
Sursă foto: woodleywonderworks/ Flickr.com.