cod rutier transport copiiDespre importanța scaunului auto pentru copii nu vă mai povestim, pentru că suntem convinși de faptul că aveți unul potrivit, adaptat nevoilor copiilor voștri, care să le asigure siguranța atunci când sunt transportați în mașină. Vă povestim însă despre faptul că noul Cod Rutier a implementat amenzi usturătoare pentru cei care nu-l folosesc.
Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 (privind circulaţia pe drumurile publice) a fost modificată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial pe 29 august, care a intrat în vigoare pe 28 septembrie.
Șoferii care transportă copii în mașină, fără un scaun auto potrivit pentru cei mici sau centură de siguranță pentru cei de până în 12 ani, vor fi sancționați cu trei puncte de penalizare – “nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate“. La aceste trei puncte se adaugă și alte cinci de amendă. Asta înseamnă o amendă de 450 de lei. Desigur, plătită pe loc se reduce la jumătate, dar 225 de lei cât înseamnă jumătate din amendă reprezintă o sumă de bani destul de mare pentru a cumpăra un scaun auto de calitate, care nu înseamnă doar lipsa unei sancțiuni, ci siguranță pentru copii, mult mai importantă decât orice amendă.
Chiar dacă legea exista până acum, legislația nu presupunea și metodele exacte prin care șoferii pot fi sancționați.
Aceeaşi amendă este prevăzută și pentru cei care transportă copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Cum vi se par noile obligații?
Sursă foto: Mark Evans/ Flickr.com.