Am citit studii despre scaunele auto, despre atenția distributivă la volan, despre cât de important este ca scaunul auto să fie unul adaptat nevoilor, vârstei și greutății copiilor și nu numai, dar ce spune mai exact legea din România despre transportul copiilor în mașini?
Potrivit articolulului cu numărul 97 (Hotărârea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) transportul copiilor de până în 12 ani pe scaunul din față al mașinii este strict interzis. Singurul moment în care se poate face acest lucru este dacă cei mici sunt ținuți în brațe de persoane majore. În plus, copiii cu vârsta mai mică de 12 ani sau cu înălțimea mai mică de 150 de centimetri trebuie să poarte centură de siguranță adaptată greutății și înălțimii lor. Același articol legislativ mai spune că micuții cu vârsta mai mică de trei ani se pot transporta cu mașina doar în dispozitive de reținere omologate, mai simplu spus cu ajutorul scaunelor auto adaptate.
În cazul în care regulile de mai sus nu sunt respectate, părinții riscă amenzi, dar amenda este cea mai mică problemă, întrucât riscul rănirii copiilor într-un accident auto (indiferent de gravitatea lui) este foarte ridicat.
În fiecare an, nu mai puțin de 250.000 de copii sunt răniți în accidente auto, potrivit statisticilor National Center for Statistics and Analysis (NCSA din SUA). Un calcul simplu ne arată că zi de zi aproape 700 de copii sunt răniți în accidente auto. Desigur, statisticile nu sunt unele pentru România, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne ridice un semn de alarmă și să ne gândim de mai mult de două ori înainte să achiziționăm un scaun auto pentru copii.
Cum alegi un scaun auto adaptat? Scaunele auto sunt clasificate pe grupe, care îți spun dacă modelul este potrivit pentru copil în funcție de vârstă și greutate.

  • Grupa 0 nou născut până la aproximativ 9 luni (0-10 kg);
  • Grupa 0+ nou născut până la aproximativ 12 luni (0-13 kg);
  • Grupa 1 de la 6 luni până la aproximativ 4 ani (9-18 kg);
  • Grupa 2 de la 3 ani până la aproximativ 8 ani (15-25 kg);
  • Grupa 3 de la 6 ani până la aproximativ 12 ani (22-36 kg).

Daca vrei sa afli mai multe despre Bebetex si despre ce vor ei sa faca, te invitam pe blog.bebetex.ro si pe pagina de Facebook.

Cine este Bebetex?

Bebetex: Scaune auto copii - Magazin online de scaune auto pentru copiibebetex.ro este un magazin online ce se adreseaza tuturor parinţilor responsabili, ce doresc ca transportul copiilor lor sa se realizeze in condiţii de deplina siguranţa. Fie ca este vorba de carucioare, fotolii auto sau alte accesorii, bebetex.ro va ofera toate aceste produse. Totodata, scopul site-ului nostru este de a informa parintii in legatura cu tot ceea ce tine de siguranta copiilor si riscurile la care se supun.
Toate produsele comercializate sunt in concordanţa cu normele si standardele de calitate europene, carucioarele si accesoriile avand ultimul standard EN iar fotoliile auto fiind omologate ECE R44/04.

Sursă foto: Taryn/ Flickr.com.