De curând am văzut filmul That’s What I Am din 2011, despre copii care se află în pragul terminării gimnaziului şi tare m-a emoţionat, fapt pentru care am decis să scriu despre el şi să-l recomand.

Despre e e vorba în film?

Andy Nichol este un preadolescent de 12 ani care trece prin experienţele vârstei, într-o şcoală din California anilor ’60. Pentru început este pus să colaboreze la un proiect şcolar cu Big G, unul dintre copiii tocilari , de care toată şcoala râde, nu reuşeşte să fie pe aceeaşi lungime de undă cu tatăl său, acesta din urmă fiind tot timpul nemulţumit de prestaţia copilului şi este îndrăgostit de fata populară din şcoală.
În plus, este vorba şi despre elevii care nu se acomodează în şcoală cum ar fi cazul roşcovanului ciudat Big G, despre copiii nemiloşi care rezolvă totul cu bătăi şi ameninţări, dar şi despre ideea profesorului model (Mr Simon), a cărui viaţă particulară, deşi nu afectează direct elevii, este un mare obstacol în cariera lui de profesor.

Le va plăcea copiilor? ?

Preadolescenţii se vor regăsi în acest film, mai ales că este vorba de prima dragoste, problemele de la şcoală, ideea de popularitate şi comunicarea cu părinţii.

Care este mesajul filmului?

Filmul vorbeşte despre toleranţă, văzută din mai multe puncte de vedere. Unul este cel al copiilor neînteleşi, închişi în ei, cărora nu le este frică că sunt diferiţi faţă de ceilalţi şi se comportă cu demnitate, chiar şi atunci cănd sunt batjocoriţi de alţi elevi. Personajul principal Andy învaţă să-l respecte pe Big G şi chiar să-i devină loial.
Desi se petrece în anii ’60, filmul are o tematică contemporană, şi anume că elevii pot fi nemiloşi unii cu alţii, iar când e vorba de homosexualitate cei mai mulți dintre părinţilor devin homofobi, indiferent dacă profesorul este model şi copiii îl adoră.
Cuvintele profesorului cu care câştigă un concurs rezumă ideea filmului, “demnitatea omenească + compasiune = pace”.
Mie mi-a plăcut filmul, m-a făcut nostalgică şi m-a surprins prin faptul că nimic nu se întâmplă precum te aştepţi.
Surse foto: IMDB.com.