Nu-i așa că de multe ori ați vrea ca cei mici să se poată exprima cât mai clar și să vă spună exact ce-i supără? Fără să țipe sau, atunci când mai cresc, să spună cuvinte pe care nici ei nu le cred, dar le spun doar pentru că sunt furioși? Atunci când copiii nu sunt cuminți nu o fac pentru a vă scoate din sărite sau a vă supăra, ci pentru că ei NU pot să-și exteriorizeze sentimentele și nu găseasc altă modalitate prin care să facă asta decât printr-un comportament ieșit din comun.
Cum poți oare să îi ajuți pe cei mici să-ți explice prin ce trec? Joacă-te atunci când poți, plângi atunci când trebuie.

O dăm în joacă

Râsul descarcă aceeași “cantitate” de anxietate pe care o descarcă și plânsul, numai că atunci când te joci și râzi e mult mai distactiv…
Câteodată, oricât de supărat ar fi cel mic, dacă-i spui o glumă sau dacă pur și simplu te pui pe tine într-o situație mai puțin incomodă astfel încât să-l faci să râdă totul o să dispară, cel puțin pentru moment, până atunci când veți discuta pe larg despe ce îl supără și veți afla cu adevărat cauza problemei.

Sau în plâns?

Deși nu este nici pe departe cea mai simplă metodă pentru un părinte, sunt momente când cei mici nu vor trece peste sentimentele pe care le au decât dacă vor plânge. Nu cred că nu ați trecut chiar voi prin momente de acest tip: momente în care pur și simplu aveți nevoie să plângeți pentru a vă putea descărca.
Cum îi ajutați însă pe cei mici să se descarce? Empatizați cu ei și spuneți-le că le sunteți aproape, că știți că trec printr-un moment dificil și că-i veți ajuta mereu. Nu-i opriți din plâns, este modalitatea prin care ei scapă de sentimentele negative cu care se confruntă acum…
Voi cum îi ajutați pe cei mici când pur și simplu ceea ce este în jurul lor îi copleșește?
Citiți mai multe despre ce vor copiii să știe părinții atunci când nu sunt cuminți pe ahaparenting.com.
Sursă foto: emrank/ Flickr.com.