copil singur acasa
Am văzut cu toții seria de filme “Singur acasă” și este posibil ca pățaniile din film să nu ne aducă chiar un zâmbet larg pe buze, mai ales dacă ne gândim că toți copiii trebuie, odată și odată, să rămână singuri acasă. 😛
Ei, să nu ne gândim însă la ce este mai rău și ca să putem să plecăm liniștiți din casă este clar că trebuie să nu uităm niciun amănunt, mai ales cele legate de securitatea celui mic.
Pe lângă gaze/ apă/ lumină/ eliminarea obiectelor de la vedere ce îi pot răni pe cei mici, e musai să aveți și o discuție cu al vostru copil înainte de “marele eveniment”.
În primul rând el trebuie să înțeleagă faptul că dacă rămâne singur pentru câteva ore asta nu înseamnă că va sta singur pentru mult timp de acum încolo. Vă spun asta pentru că eu când eram mică eram speriată la gândul că voi rămâne singură-n casă și ai mei părinți nu vor mai veni niciodată acasă. Se pare că nu sunt singura care a avut acest sentiment, din păcate ai mei nu mi-au explicat pe îndelete (ori mi-au spus, dar nu am fost eu destul de atentă când au vorbit cu mine) că mă lasă singură doar pentru câteva ore și nu mă părăsesc de tot.
Chiar dacă toată lumea știe că “nu trebuie să deschizi ușa străinilor” copiii poate nu au auzit asta de foarte multe ori așa că este bine să le repetați acest lucru de câte ori puteți.
Poate ar fi bine chiar să inventați o „modalitate” aparte de a bate la ușa, într-un anumit ritm. În acest fel picii nu se vor speria atunci când vor auzi ușa și își pot da seama că sunteți voi cei care vreți să intrați în casă și nu altcineva care forțează ușa.
Lăsați-le apă și ceva gustos la îndemână. Chiar dacă veți lipsi puțin timp, este mai bine să aibă ceva în apropiere de ronțăit decât să se deplaseze în bucătărie și să nu găsească nimic la îndemână.
La final, nu pot să vă spun decât că trebuie să avem încredere în puști, de cele mai multe ori ei se gândesc la toate înaintea noastră. 🙂
Voi ce “pregătiri” ați făcut înainte să îi lăsați pe cei mici singuri acasă pentru prima dată? Și la ce vârstă v-ați încumetat să faceți asta?
Sursă foto: hsylvar/ Flickr.com.