riscuri online pentru copii
Sinceră să fiu eu iubesc internetul, nu aș putea să trăiesc fără el, dar nu pot spune cu mâna pe inimă că nu m-au deranjat o groază de lucruri până acum. De la mail-uri spam, până la mesaje răutăcioase ori alte lucruri mai mult sau mai puțin grave. Îmi pare rău că o metodă de comunicare și informare atât de utilă și de foarte multe ori atât de frumoasă se dovedește a fi utilizată de oameni care nu au tocmai intenții bune. Tocmai din aceste cauze ar trebui să îi ferim pe cei mici de aceste pericole.
Probabil ați auzit aceste lucruri de nenumărate ori până acum, dar UrbanKid.ro nu poate să nu vă dea sfaturi bune, iar un raport recent făcut public de Uniunea Europeană ne-a pus pe gânduri. UE Kids Online, studiu realizat și în România,  spune că nu mai puțin de 12% dintre copiii europeni, cu vârsta între 9-16 ani, spun că au fost deranjați sau că i-a supărat ceva pe internet. Comunicarea cu persoane necunoscute, vizualizarea nevoită a conținutului dăunător sunt doar doua exemple din lucrurile care nu au fost pe placul micuților.
Același raport face public faptul că un copil din 12 s-a întâlnit offline cu cineva contactat online. Unii dintre voi îmi veți spune că această întâlnire poate să se fi produs cu părinții de mână și că nu a existat niciun risc, dar eu vă spun că atunci când vorbim de copii, nu ar trebui să ne asumăm niciun risc. Singura metodă prin care îi putem feri pe micuți de pericolele online este informare lor, sfaturi multe și să fim cât mai aproape de ei. Nu vă fie teamă să vorbiți cu ei, să le spuneți ce ar trebui să facă în cazul în care îi supără ceva sau cineva online, să îi faceți să înțeleagă că voi sunteți acolo nu doar pentru a le limita accesul la jocurile online, ci mai ales pentru a le da un sfat bun și a-i feri de pericolele apărute la… fiecare click.
UrbanKid.ro promite să nu supere niciun pici, ba chiar promitem “cu mâna pe roșu” că îi învățăm numai de bine! 🙂
Mai multe despre studiul UE Kids Online aici.
Voi cum încercați să îi feriți pe cei mici de pericolele online?
Sursă foto: WeGiveBooks/ Flickr.com.