Mulți spun că cea mai simplă și bună modalitate de a calcula care este distanța perfectă pentru a ne așeza în fața unui televizor sau a unui laptop ar fi să măsurăm lățimea gadget-ului și să ne așezăm la cel puțin 2 x lățimea ecranului. Nu știu dacă e corect, eu mă bazez mai mult pe ideea că distanța este de cel puțin 50 de centimetri pentru a nu afecta vederea pe termen mediu, scurt sau lung.
Problema este că mulți copii nu respectă această regulă și, imediat ce adulții ies din cameră, se apropie din ce în ce mai mult de monitor, având astfel senzația că văd mai bine.
Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem atunci când cei mici stau câteva ore în fața televizorului sau calculatorului?

  • Luminozitatea ecranului să fie medie, în niciun caz la maxim,
  • Camera în care aceștia stau să fie bine aerisită,
  • Pauzele dese sunt cheia: la 10 minute aproape de ecran, musai încă 5 pauză.

Și dacă nimic din cele de mai sus nu funcționează, atunci așteptăm să se lanseze și pe piața de la noi I-CARE, un senzor realizat de designerii Zhichao Xue și Chen Yizi.

Cu ajutorul unui mic dispozitiv ce se plaseaza chiar pe monitorul PC-ului, copiii vor afla dacă sunt sau nu la distanța potrivită. În cazul în care nu se află la cel puțin 50 de centrimentri față de monitor, imaginea devine atât de “blurată” încât senzația că vezi mai bine cu cât ești mai aproape dispare numaidecât.
Voi ce părere aveți? Ai voștri adoptă o poziție corectă la PC sau la televizor?
Surse foto: Casey Fox/ Flickr.com și yankodesign.com.