Nu știu despre voi, dar eu am întâlnit multe mămici tinere care s-au întrebat (și pe bună dreptate) cum vor putea să fie și părinți și canalizate pe dezvoltarea carierei lor în același timp. Unele au reușit să-și facă propria afacere, altele s-au axat pe freelance și lucrează strict pe proiecte, de acasă, și altele și-au dat seama că a fi mamă este un job full time și au renunțat, cel puțin pentru următorii ani, la job-ul lor.
Pentru că sunt convinsă că există însă și unele dintre voi care iubesc ceea ce fac și job-ul este astfel parte din voi m-am decis să vă povestesc astăzi despre “shadow job” sau un fenomen care a început să facă furori în Belgia și care cred că s-ar potrivi minunat și la noi.
Am citit pe cariereonline.ro că multe dintre doamnele și domnișoarele director din Belgia care au devenit mămici sunt acum CEO sau CTO ori alte inițiale ciudate, dar part time. Astfel ele reușesc să-și ducă la bun sfârșit sarcinile la job, pasând task-urile mai simple subalternilor, dar foarte important, reușesc de asemenea să fie și mămici full time, atunci când copiii nu sunt la grădiniță sau la școală.
Înainte de a spune că nu poți să ai o poziție de conducere timp de 6 ore pe zi, vă mai spun eu că în Belgia sistemul de învățământ presupune școală doar de luni și până joi și doar de la 8:30 la 15:30, așadar mămicile despre care vă povestesc lucrează doar în aceste 4 zile de la 9:00 la 15:00 și reușesc să facă treabă la fel ca la un full time. Apoi, mai adăugați la socoteală și faptul că într-un program full time multe ore sunt pierdute pe pauze de masă, pe sarcini pe care le poate face foarte bine și cineva care nu are atât de multă pregătire precum voi sau pe timp pentru pauze de relaxare. Odată redus tot, eu chiar sunt convinsă că multe dintre IMM-uri de exemplu nu au nevoie de o persoană care să stea 24/7 la dispoziția companiei.
Voi cum vă descurcați? Credeți că un astfel de curent cu “shadow job” ar fi benefic și la noi? Sunteți de părere că angajatorii sunt destul de evoluați pentru a accepta această variantă?
Sursă foto: epSos.de/ Flickr.com.