Sinuzita este o problemă de sănătate tot mai frecventă în ultimii ani, ale cărei simptome devin mai supărătoare în sezonul rece. Dacă simți presiune ori durere la nivelul sinusurilor și ai respirația greoaie, este posibil să suferi de această afecțiune.

Citește în continuare ce este sinuzita, care sunt simptomele, cauzele, dar și câteva remedii care te pot ajuta să ameliorezi senzațiile neplăcute.

Ce este sinuzita?

Sinuzita reprezintă infecția sinusurilor paranazale, spațiile osoase pline cu aer care înconjoară cavitatea nazală. Sinusurile sunt situate în spatele frunții, nasului, pomeților și între ochi. Acestea produc mucus cu scopul de protecție, de a bloca pătrunderea germenilor în organism. Atunci când acest mucus se produce în exces și se îngroașă, poate facilita acumularea și înmulțirea bacteriilor.

Sinuzita – care sunt simptomele

Sinuzita se manifestă prin următoarele simptome:

  • nas înfundat;
  • reducerea mirosului și a gustului;
  • stare generală de moleșeală;
  • senzație de presiune în zona sinusurilor sau la nivelul danturii;
  • dureri de cap;
  • tuse cu expectorații;
  • secreții nazale de culoare galben-verzuie sau incolore;
  • respirație greoaie;
  • febră;
  • sensibilitate accentuată la nivelul nasului, în jurul ochilor și la nivelul capului;
  • respirație cu miros neplăcut.

Cauzele sinuzitei

Există mai mulți factori care pot declanșa apariția sinuzitei atât interni, cât și externi. Cele mai frecvente cauze sunt cele de natură bacteriană: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae sau Moraxella catarhallis.

Alți vinovați de apariția sinuzitei sunt următorii: schimbările bruște de temperatură, alergiile, deviația de sept și polipii nazali. Totodată, specialiștii mai consideră că pot influența negativ și fumatul, poluarea, infecțiile dentare, astmul, imunitatea slăbită și fibroza chistică.

Remedii pentru sinuzită

Medicul stabilește tratamentul sinuzitei în funcție de factorul declanșator și de tipul acesteia. Pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii, specialistul poate recomanda tratament medicamentos (antibiotice, antifungice, antiinflamatorii și antihistaminice). În cazul în care pacientul se confruntă și cu deviație de sept sau polipi nazali, este indicată și intervenția chirurgicală.

Simptomele sinuzitei mai pot fi ameliorate și cu ajutorul remediilor naturiste. Inhalațiile cu abur și cu uleiuri esențiale sunt un ajutor de nădejde în deblocarea sinusurilor. Adaugă câteva picături de ulei de mentă ori de eucalipt în apa fierbinte, apoi stai cu capul deasupra vasului, după ce te-ai acoperit cu un prosop.

Compresele calde cu ceai din plante pot ajuta, de asemenea, la ușurarea respirației și la eliminarea tensiunii de la nivelul sinusurilor.

Pentru irigarea nazală, folosește soluție salină. Este recomandată în caz de rinită alergică, rinită atrofică, rinosinuzită și polipi nazali, dar și pentru simpla igienă nazală.

Sursa foto: Unsplash.com