Lentilele de contact reprezintă o modalitate sigură și eficientă de corectare a diverse tulburări de vedere, dar asta doar dacă sunt aplicate și îngrijite corect. În caz contrar, există riscul apariției a diferite probleme, inclusiv a unor infecții oculare. Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face ca purtător de lentile de contact atunci când le aplici și câteva sfaturi pentru evitarea acestora. 

1. Nu te speli pe mâini înainte de aplicarea lor 

Pare un lucru banal, dar igienizarea corectă a mâinilor înainte de a le manevra este foarte importantă. Altfel riști ca bacteriile de pe mâinile tale să intre în ochi, crescând astfel riscul unei infecții oculare. 

Spală-te întotdeauna pe mâini înainte de a atinge lentilele de contact și încearcă să folosești săpunuri delicate, fără prea multe uleiuri ori parfumuri puternice. Asigură-te, de asemenea, că îți usuci foarte bine mâinile înainte de a încerca să aplici lentilele deoarece bacteriile pot trăi și în apa de la robinet. Dacă vrei să folosești o loțiune sau o cremă pentru mâini, așteptă până după ce îți pui lentilele.[1]

2. Nu cureți lentilele după fiecare purtare 

Dacă ai lentile de contact destinate unor utilizări repetate, acestea trebuie curățate cu atenție după fiecare utilizare și depozitate doar în recipiente special destinate acestui scop (care și ele trebuie curățate cu atenție după fiecare utilizare și înlocuite la intervale regulate). 

Dacă vrei să scapi de grija curățării și depozitării corecte a lentilelor, poți să folosești lentile cu purtare zilnică de la Lensa.ro. Acest tip de lentile sunt destinate unei singure utilizări și pot fi aruncate după folosire.[3]

3. Folosești apă pentru a clăti lentila de contact 

Lentilele tale nu ar trebui niciodată să intre în contact cu apa, motiv pentru nici nu se recomandă purtarea lor în timpul dușului sau atunci când înoți. Pentru clătirea lor înainte de aplicare se va folosi întotdeauna o soluție specială, în niciun caz apă sau salivă. În caz contrar, toate acele microorganisme din apă pot ajunge în ochii tăi și cauza diverse infecții și complicații.[2]

4. Nu poziționezi corect lentilele de contact 

Nu este întotdeauna ușor să știi dacă aplici corect lentilele de contact, în special dacă nu le folosești de prea mult timp ori prea des. Din acest punct de vedere, există două posibile greșeli pe care le poți face: fie încurci lentilele de contact (o pui pe cea pentru ochiul stâng în ochiul drept și invers), fie aplici lentila pe dos. 

Pentru a evita prima greșeală, asigură-te că le depozitezi corect după fiecare utilizare, folosind suporturi pentru lentile marcate corespunzător. Un alt truc pe care îl poți folosi pentru a te asigura că nu le vei încurca este să încerci să începi cu același ochi de fiecare dată când aplici sau scoți lentilele.[2]

Pentru evitarea celei de-a doua greșeli, respectiv poziționarea lentilei pe dos, trebuie să fii foarte atentă atunci când te pregătești să o aplici. Plasez-o pe degetul arătător sau mijlociu de la mâna dominantă și concentrează-te asupra formei sale. Ar trebui să arate ca un bol cu marginile orientate spre interior; dacă marginile sunt îndreptate spre exterior, înseamnă că lentila este pe dos și trebuie întoarsă.[1]

Aplicarea corectă a lentilelor de contact este esențială pentru a te putea bucura din plin de toate avantajelor acestora și a evita contractarea unei infecții oculare sau apariția altor probleme. Cu toate acestea, este ușor să faci greșeli atunci când le aplici, fie pentru că nu ești obișnuită cu purtarea lor, fie pentru că te grăbești. Cele mai multe dintre ele, inclusiv cele menționate mai sus, pot fi însă evitate cu ușurință chiar și de către o persoană care abia a început să poarte lentile. Dacă nu ești sigură că le aplici corect sau ai întrebări ori nelămuriri despre acest subiect, nu ezita să ceri sfatul unui specialist. 

Bibliografie: 

  1. Hersh, Erica. „The Safest Way to Put in Contact Lenses.” Healthline, Healthline Media, 21 Nov. 2019, www.healthline.com/health/eye-health/how-to-put-in-contact-lenses. Accessed 12 Dec. 2022.
  2. „Tips for Contact Lens Wearers.” WebMD, 2021, www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-contact-lens-tips. Accessed 12 Dec. 2022.
  3. „Contact Lens Care: You’re Probably Doing It Wrong.” American Academy of Ophthalmology, Aug. 2018, www.aao.org/newsroom/news-releases/detail/contact-lens-care-you-re-probably-doing-it-wrong. Accessed 12 Dec. 2022.