Imprimarea 3D a devenit un hobby din ce în ce mai îndrăgit de persoanele de toate vârstele, fiind un mod distractiv și creativ de a petrece timpul liber, solo, alături de familie sau cu grupul de prieteni. Dacă ești pe cale să achiziționezi o imprimantă 3D, iată la ce trebuie să fii atent!

Ce trebuie să știi despre printarea 3D?

Există numeroase criterii de luat în considerare atunci când ai un nou hobby, indiferent de natura acestuia; pentru printarea 3D, este important să ai în vedere câteva aspecte, de pildă:

  • Obiectele create – ideile tale materializate influențează foarte mult modul de lucru și accesoriile utilizate. Ca exemple, poți crea: huse de telefon, figurine, vaze, taste pentru tastatură, pene de chitară, bijuterii etc;
  • Filamentul alegerea filamentului potrivit pentru imprimanta 3D depinde de obiectele printate 3D, de durabilitatea proiectului cât și de alte elemente. Există filamente PLA, ABS, nylon, polipropilenă sau rășini;
  • Tehnologia utilizată de imprimanta 3D – va influența de asemenea ceea ce vrei să creezi, unele tehnologii fiind ideale pentru proiectele de dimensiuni mari, pe când altele sunt potrivite pentru obiectele mici, însă foarte detaliate. În principal, se utilizează imprimarea prin extrudare (FDM), imprimarea cu pulbere (SLS) sau stereolithografia (SLA).
  • Accesoriile imprimantei – variază în funcție de ce creezi, ce imprimantă folosești și modul în care lucrezi. Cu toate acestea, vei găsi pe piață o colecție extinsă de accesorii și consumabile, precum: duze, extrudere, adezivi pentru platforma de printare, soluții de curățare, suprafețe de printare, filme FEP și alte scule.
  • Software-ul utilizat de imprimanta 3D – îți va oferi numeroase oportunități de printare. Alege întotdeauna o variantă full și nu demo, astfel încât să te bucuri de toate avantajele. De exemplu, poți alege aplicația profesională pentru imprimarea 3D Simplify3D®.

 

Unde amplasezi imprimanta 3D?

Dacă achiziționezi o imprimantă 3D pentru proiectele de hobby, cu siguranță, aceasta își are locul în casa ta, însă nu știi exact unde este potrivit să o amplasezi. O imprimantă 3D trebuie pusă într-o cameră cu ventilație bună, departe de materialele inflamabile. 

Poți amplasa device-ul într-un atelier special amenajat, garaj, birou sau chiar în living, însă ai grijă ca acesta să stea pe o suprafață plană, sigură și ferită de contactul accidental cu animalele de companie sau copii.

Atunci când alegi un loc pentru imprimanta 3D, ia în considerare: vaporii de căldură/ fumul (majoritatea materialelor pot scoate fum atunci când ating temperaturi înalte), zgomotul produs de imprimantă, spațiul de depozitare, reziduurile (filamente goale, praf, sticle, suporturi, printuri-test).

Ce printezi 3D?

Ce vrei! Chiar dacă începi această nouă activitate drept hobby, în timp – mai exact după ce îți formezi un mod de lucru propriu, poți chiar transforma ideile tale într-un business de succes! Poți vinde obiectele create local, fizic sau virtual. Ai la dispoziţie OLX, eMAG Marketplace sau platforme online internaționale, precum Etsy, eBay, Amazon sau pe un site propriu.

Conform unor topuri online, printre cele mai căutate produse de vânzare şi care au fost create prin intermediul unei imprimante 3D sunt: figurinele din desene animate, seriale și jocuri video, props pentru costumele Cosplay sau piese de teatru, bijuterii, jucării, husele de telefon personalizate, rame de ochelari, dar și alte numeroase creații inedite!

Printarea 3D îți oferă posibilități distractive, creative și chiar avantajoase din punct de vedere financiar. Urmează ziua unui prieten drag ție? Oferă-i un cadou inedit! Nu găsești căni cu numele tău în comerț? Creează tu una care să atragă toate privirile! Ia în considerare sfaturile și recomandările primite în acest articol și descoperă un nou hobby!