Un cadou reprezintă unul dintre gesturile prin care îi arăți unei persoane cât de importantă este pentru tine, cât respect îi porți sau pur și simplu că îți dorești să o vezi fericită. Dacă nu ești tocmai un expert în alegerea darului perfect pentru soția, iubita, mama, o bună prietenă sau o colegă de serviciu, atunci ai nevoie de un scurt ghid cu criterii de care să ții cont ori de câte ori te aventurezi în această misiune. 

Primul lucru de care trebuie să ții cont este tipul de relație pe care îl ai cu persoana căreia urmează să-i oferi cadoul. Un set de cești poate fi darul perfect pentru mama ta, dar în mod sigur nu și pentru iubită. De asemenea, ocazia este și ea importantă, căci pot fi cadouri cu tematică de Crăciun, cadouri de casă nouă, cadouri care să aibă legătură cu un hobby sau cu o pasiune comună. 

Vei găsi mai jos 4 criterii de luat în calcul când cauți să oferi cadoul perfect care să aducă entuziasm și bucurie persoanei care-l primește:

Relația pe care o ai persoana căreia îi oferi cadoul

Mamă, iubită, soție, colegă sau soră? Relația pe care o ai cu persoana căreia urmează să-i oferi un cadou este unul dintre criteriile de care trebuie să ții seama în alegerea ta. Dacă îți este foarte apropiată, atunci orientează-te spre daruri personalizate, precum un album foto de familie pentru mama ta sau o bijuterie pentru iubită sau soție. 

De partea cealaltă, dacă persoana pentru care cauți cadoul perfect nu îți este apropiată, dar nu-i cunoști prea bine preferințele, poți mergi pe varianta parfumuri fresh pentru femei, potrivite pentru toate gusturile și vârstele.  

Cadoul în funcție de ocazie

Așa cum spuneam, prilejul cu care oferi cadoul este esențial în a face alegerea potrivită. De Crăciun merge să oferi în dar obiecte haioase cu tematică, de aniversarea relației o vacanță în doi este o idee excelentă, iar de ziua partenerei o bijuterie dintr-un metal prețios o va face fericită. 

Alege cadouri formale și generale doar în cazul în care oferi unui superior sau unui coleg cu care nu interacționezi mai departe de locul de muncă. Un exemplu în acest sens este un vin vechi, un stilou personalizat sau un obiect decorativ pentru birou. 

Cadoul în funcție de vârstă

Și vârsta contează în alegerea cadoului, iar aici criteriul este asemănător cu cel legat de relația pe care o ai cu persoanele respective. De exemplu, mama ta va aprecia un set de perle sau niște cești noi de cafea. În schimb, sora ta se va bucura să primească niște bilete la un concert sau un parfum nou, la fel și soției sau iubitei, căreia îi poți oferi în dar o escapadă în doi sau o cină la un restaurant elegant.

Bugetul alocat 

Un ultim criteriu este cel dat de bugetul pe care îl aloci pentru fiecare cadou. Pentru a-ți restrânge aria de idei, stabilește o sumă pe care ești dispus să o pui la bătaie. În acest mod te vei orienta mai rapid asupra a ceea ce poți să cumperi, ținând cont de celelalte criterii de mai sus. 

Indiferent de omul căruia îi faci un cadou sau de relația dintre voi, ține cont și de aceste câteva aspecte: oferă daruri personale cu caracter intim doar celor foarte apropiați, nu face din bugetul cadoului cel mai important aspect, căci nu doar valoarea materială contează și nu în ultimul rând evită pe cât posibil să dăruiești bani în locul cadoului. Pe lângă obiectul în sine, contează foarte mult și dorința de a face o surpriză unei persoane importante din viața ta, care în mod sigur va fi apreciată.