Copiii nu vin niciodată cu manual de utilizare, iar în momentul nașterii părinții nu primesc un ghid care să-i învețe ce trebuie să facă, pas cu pas. În afara instinctului matern, însă, există o mulțime de cărți despre creșterea copilului menite să-i ghideze pe părinți atunci când apar situații imprevizibile. Așa că dacă sunteți părinți la început de drum, vă vom propune în cele ce urmează 5 cărți de parenting pe care orice părinte ar trebui să le citească. 

Parenting conștient. Ghid holistic pentru creșterea unor copii sănătoși și fericiți, de Dr. Gabriel Cousens și Leah Lynn

Având la bază cercetări ample în ceea ce privește importanța unei diete sănătoase, majoritatea fiind realizate chiar de dr. Gabriel Cousens, cele două volume ale Parenting conștient conțin informații care îi ajută pe părinți să sprijine dezvoltarea socială, mentală și emoțională a copilului, să aleagă mâncarea potrivită pentru cel mic în vederea unei alimentații sănătoase, să contracareze efectele a tot ce înseamnă mediu toxic sau mass-media și să creeze un mediu prielnic pentru dezvoltarea spirituală a copilului. Orice părinte ar trebui să citească cele două volume ale acestei cărți pentru a asigura copilului său dezvoltarea optimă, fizică și spirituală. 

Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău, de Lawrence J. Cohen 

O altă carte pe care părinții trebuie să o aibă în bibliotecă este și Rețete de jocuri, una dintre cărțile care te ajută să înțelegi cel mai bine lumea copiilor și limbajul acestora. Dacă sunteți proaspăt părinți, Lawrence Cohen vă va învăța prin intermediul acestei cărți cum să intrați în universul copilului vostru, cum puteți vedea lumea prin ochii lui, dar și cum să găsiți un limbaj comun, prin intermediul jocului. Potrivit autorului, copiii au nevoie în permanență de conexiune, de sentimentul de atașament și de siguranță. Tocmai de aceea acesta propune interacțiunea prin joc, o modalitate importantă de a dezvolta legături între voi și cel mic. 

Mami, tati, mă auziți?, de Jacques Salomé

Mami, tati, mă auziți? este o carte extrem de utilă pentru părinți, aceasta dezvăluind complexitatea limbajelor prin care cei mici încearcă să se facă înțeleși. Astfel, Jacques Salomé îi invită pe părinți să pătrundă în universul copiilor și să descopere darul micuților de a-i înțelege și de a se face înțeleși, prin intermediul emoțiilor. Astfel, această carte este o lecție de-a dreptul emoționantă pentru orice părinte, ce-i invită pe părinți să descopere bogăția limbajelor prin care copilul lor încearcă să se dezvăluie. 

Creierul copilului tău. 12 idei revoluționare de dezvoltare unitară a creierului copilului tău, de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson 

Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson au realizat prin intermediul acestei cărți un ghid simplu, dar reușit, care să le dezvolte celor mici inteligența emoțională. Orice părinte ar trebui să citească această carte ce reprezintă o metodă inedită de a transforma interacțiunile de zi cu zi în momente ce modelează creierul copilului. Creierul copilului tău are la bază 12 strategii esențiale pentru dezvoltarea cerebrală sănătoasă a celor mici, dar și pentru o copilărie fericită. Așa că dacă urmează să deveniți părinți sau aveți deja un copil mic, e important să citiți aceste soluții simple și eficiente pentru dificultățile pe care le întâlnești sau urmează să le întâlnești în creșterea copilului. 

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, de Gary Chapman și Ross Campbell 

Conform autorilor acestei cărți, cele cinci limbaje de iubire ale copiilor sunt timpul acordat, vorbele de încurajare, darurile, serviciile și mângâierile. Pentru ca dovezile de iubire să poată fi interpretate corect de către cei mici, părinții trebuie să analizeze cu atenție comportamentul copiilor. Prin Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, autorii pun accentul pe felul în care cei mici receptează iubirea, motiv pentru care este important ca părinții să descopere și să descifreze principalul limbaj de iubire al copiilor. 

 

Cărțile de parenting menționate vin cu informații prețioase pentru părinți și tocmai de aceea vă recomandăm să le citiți împreună și să discutați pe marginea lor, pentru creșterea armonioasă a copilului vostru.