Rolul jocului și al jucăriilor în dezvoltarea copilului este unul esențial. Timpul a dovedit că dezvoltarea copilului pe toate planurile este susținută prin joc, motiv pentru care toate persoanele din jurul lui încearcă din răsputeri să găsească activitățile și jucăriile potrivite. Experții din domeniu au concluzionat că cei mici învață prin joc, iar jucăriile sunt instrumentele care le permit acestora să descopere lumea în care trăiesc.

Citește în continuare acest articol pentru a afla și tu cum se poate dezvoltă cel mic prin joc, dar și care sunt avantajele aduse de jucăriile potrivite pe care le găsești pe Evawoodtoys.ro.

Dezvoltarea abilităților motorii

Jucăriile îi ajută pe cei mici să exerseze și să facă activități fizice, exersându-si astfel abilitățile motorii fine și brute. Încă din primele luni de viață, copiii își folosesc simțul atingerii și al vizibilității, adică abilitățile motorii fine, atunci când intră în contact cu o jucărie. Odată cu trecerea timpului, când încep să folosească triciclete sau mașini de jucărie, cei mici își dezvoltă fizionomia, își întăresc brațele și picioarele, ceea ce înseamnă că își dezvoltă abilitățile motorii brute.

Mai mult decât atât, prin joacă și exercițiu fizic, copii adoptă și învață să păstreze pe tot parcursul vieții un stil de viață sănătos.

Așa cum spuneam și mai sus, încă din primele luni de viață, gama de jucării senzoriale pentru copii și bebeluși este foarte utilă. Jucăriile au puterea de a-i motiva pe cei mici să-și folosească mâinile și picioarele pentru a descoperi forme, culori și sunete.

Dezvoltarea cognitivă

Un alt rol al jucăriilor constă în dezvoltarea cognitivă a celor mici prin stimularea aptitudinilor de concentrare și de memorie. Astfel, jocurile de memorie și jocurile de inteligență pentru copii sunt necesare, întrucât le oferă posibilitatea de a rezolva creativ problemele, lucru care le va fi de ajutor în următoarele etape de dezvoltare.

Dezvoltarea cognitivă permite copiilor să abordeze abilitățile lingvistice și matematice într-un mod distractiv.

Dezvoltarea emoțională

Jucăriile stimulează creativitatea copiilor și îi ajută să-și exprime emoțiile. În jurul vârstei de 3-4 ani copii încep să joace diferite roluri, spre exemplu își imită personajul favorit din desene animate, mânuiesc păpuși și pun în scenă o imagine din familie, se joacă de-a familia, de-a medicul sau de-a profesorul, etc. Ei bine, capacitatea de a genera jocuri simbolice dezvăluie o personalitatea matură, care este capabilă să creeze propriile reguli și să le urmeze.

Pentru ca dezvoltarea copilului să se producă pe toate planurile, este esențial să ții cont de câteva criterii atunci când cauți jucăria potrivită: vârstă, funcția educativă, antrenarea celor 5 simțuri: văz, auz, miros, gust și simț tactil, și materialul din care este fabricată.