Această investigație reprezintă metoda ideală de a depista cancerul de col într-o fază incipientă. De asemenea, ajută la identificarea eventualelor modificări ale colului uterin ce pot fi asociate cu afecțiunile acestuia, precum inflamațiile sau infecțiile. Testul Babeș Papanicolau este o investigație ginecologică foarte simplă, ce poate fi făcută în timpul unui control de rutină și este recomandată pentru toate femeile, anual.

Ce reprezintă testul Babeș Papanicolau?

Această investigație ginecologică este de fapt examenul citologic cervico-vaginal ce facilitează identificarea unor posibile formațiuni celulare anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să devină leziuni canceroase. Testul este foarte util pentru depistarea displaziei de col uterin (displaziei cervicale) și a cancerului de col uterin.

Cum se realizează testul Papanicolau?

Recoltarea probelor pentru testului Babeș Papanicolau se realizează în mod facil, în timpul unui consult ginecologic de rutină. Este nedureroasă, non-invazivă și rapidă.  Celulele se recoltează de pe suprafața pereților colului uterin, cu ajutorul unei periuțe special concepute, apoi sunt etalate pe o lamă de sticlă și trimise la laborator. Aici medicul va examina morfologia celulelor printr-un examen microscopic direct, histopatologic.

Ce pași se recomandă pacientei ca pregătire pentru testul Papanicolau?

Cu 48 de ore înainte de realizarea testului, se recomandă ca pacienta să nu folosească ovule, geluri, creme sau tampoane intra-vaginale, pentru a nu modifica rezultatul testului. De asemenea, întreținerea relațiilor de natură sexuală cu 48 de ore înainte de prelevarea probelor trebuie evitată.

Care este momentul potrivit pentru efectuarea testului Papanicolau?

În ceea ce privește momentul propice, se recomandă mijlocul ciclului menstrual, adică în intervalul dintre zilele 10 și 20 ale acestuia (în care ziua 1 reprezintă prima zi a menstruației). Calculul se realizează astfel: 5 zile după ultima zi de menstruație. [1] Cum, în medie, perioada menstruală este de 5 zile, de aceea se recomandă ca perioada de prelevare a testului probelor pentru testul Papanicolau să fie în intervalul dintre zilele 10 și 20. Examenul citologic cervico-vaginal nu se efectuează în timpul menstruației.

Care este vârsta recomandată pentru primul control ginecologic?

Se recomandă ca primul consult ginecologic să se facă după începerea vieții sexuale. În cazul în care pacienta prezintă patologii ale ciclului menstrual sau alte afecțiuni ginecologice care nu au legătură cu segmentul cervical, se recomandă un control de rutină, pentru a se stabili un diagnostic și a se putea prescrie tratamentul corespunzător.

Care este vârsta recomandată pentru testul Babeș Papanicolau?

Primul test Babeș Papanicolau este bine să fie făcut după împlinirea vârstei de 21 de ani sau după începerea activității sexuale, dacă aceasta are loc înainte. De asemenea, se recomandă ca testul să fie repetat anual, până la vârsta de 65 de ani. Apoi nu mai este necesar ca pacienta să mai facă regulat testul Babeș Papanicolau, dacă cel puțin 3 dintre ultimele teste consecutive au avut rezultate normale și dacă nu au avut în general rezultate anormale ale examenului citologic în ultimii 10 ani [2].

În concluzie, se recomandă ca testul Papanicolau să fie efectuat de toate femeile, în fiecare an. În cazul în care există o simptomatologie care evidențiază anumite suspiciuni, medicul specialist va recomanda efectuarea testului la un interval de 6-9 luni de la ultimul. Este un examen citologic ce poate depista din timp modificările morfologice ale unor celule, care au potențial malign. De asemenea, testul Papanicolau poate ajuta la identificarea unor infecții genitale, reprezentând primul pas în vindecarea acestora.

Referințe:

  1. Nazario, Brunilda. “Pap Test (Pap Smear): Purpose, Procedure, Results, Frequency.” WebMD, WebMD, 25 June 2020, www.webmd.com/women/guide/pap-smear.  Accesat în 29.04.2022
  2. Johnson, Traci C. “Pap Smear after Menopause: How Often to Get a Pap Smear and More.” WebMD, WebMD, 12 Sept. 2020, www.webmd.com/menopause/guide/menopause-pap-smear. Accesat în 29.04.2022