invatam sa mergem pe role
Dacă tot am învățăt să mergem pe bicicletă, ia să învățăm noi să ne dăm și pe role. Role inline sau clasice oricare model ar fi trebuie să avem grijă la urmatoarele aspecte:
Sfaturi pentru o învățare corectă:
Absolut necesar! Echipament: cască, genunchere, cotiere, mănuși cu protecție pentru încheieturi. Dacă se poate și pantalonași speciali care sunt căptușiți în locurile esențiale. La role se cade în general pe spate și în genunchi și cei mai mulți au tendința să se sprijine în mâini.
E perfect dacă știi și tu să te dai. Doar are încredere în tine și dacă poți tu, poate și el. În primă fază, e bine să încerce pe iarbă, pentru că e moale și alunecă destul de puțin.
Explică-i pas cu pas: cum trebuie să ducă piciorul, cum trebuie să se împingă în cel din spate, cum să țină greutatea doar pe un picior. E posibil să nu îi iasă din prima partea cu alunecatul, așa că poate să exersese întâi fără role în picioare. Apoi, când se încalță la loc, spune-i să facă pași mici, călcăie apropiate, vârfuri departate.
Curs de căzături. Da, da, nu glumim. Dacă simte că se dezechilibrează, trebuie să îndoaie genunchii. Astfel coboară centrul de greutate și e mai ușor să se redreseze. Trebuie să-l înveți regulile dacă se întâmplă să cadă: să nu se sprijine în mâini și să încerce să stea “adunat”.
Învață-l să frâneze. De preferință, nu aruncându-se pe jos. Rolele au o frână care poate fi acționată dacă greutatea e pe piciorul fără frână, iar celălalt e pus în față și ridică vârful până când frâna atinge pământul.
După ce prinde noțiunile de bază, rămâne să exerseze încet încet. Când se avântă pentru primele dăți, e ok să îl ții de mână. Apoi e indicat să îl lași să meargă singur, pentru că o mână ajutătoare schimbă mult de tot echilibrul. Dacă tot îi e frică, poți să îi dai un băț (model coadă de mătură 🙂 ) să îl țină în față cu ambele mâini. Și așa are și confortul psihic că se ține de ceva.
Când începe să se descurce, trebuie să-i predai și cea mai importantă lectie: pe unde poate să meargă. Parcuri ok, stradă nu ok.
Nouă ne plac tare mult Rolele X Line Turbo:

Sursă foto: johnniec /  Flickr