Via request pe mail.

Oana are nevoie de inspiraţie pentru o compunere pe tema “reţeta unui şcolar leneş“. Varianta evidentă este de a scrie despre cum îşi abordează un şcolar leneş treaba la şcoală…

Pui de compunere 1 – mai tehnic
Gândiţi-vă la ce face un şcolar leneş ca la o reţetă pentru mâncare şi scrieţi compunerea în acelaşi stil.

Ingrediente:
– multă lene
– o doză sănătoasă de imaginaţie
– un snop de scuze foarte bune pentru a nu învăţa
– doi părinţi nu foarte implicaţi în rezultatele sale şcolare
– un profesor / învăţător îngăduitor

Preparare:
Se aşterne patul de lene. Se alege un profesor care nu pare a fi foarte sever. Se cultivă imaginaţia pentru a putea culege un snop consistent de scuze foarte bune pentru a scăpa de treabă [aici găsiţi exemple de ce ar spune şcolarul leneş pentru a justifica temele nefăcute, cum ar fi “sunt răcit”, “n-am înţeles foarte bine tema”…]. Se urmăresc părinţii şi se are grijă [prin ce metode? de exemplu, nu se exagerează cu chiulitul pentru a nu le atrage atenţia] să rămână neimplicaţi.

Servire:
Se savurează timpul câştigat prin lene [cum? ce face şcolarul cu timpul acesta?]

Pui de compunere 2 – mai literar
Pornind de la ingrediente asemănătoare cu cele de mai sus, scrieţi compunerea ca pe o carte despre un personaj pasionat de gătit.

A fost odată un şcolar deosebit de leneş. Îi plăcea atât de mult să se relaxeze, încât a lucrat mult timp să dezvolte reţeta ideală pentru o viaţă fără griji. Şi-a dat seama că în primul rând, trebuie să-şi cultive lenea, astfel încât a devenit specialist în a savura timpul liber, nimeni nu se bucura de acesta mai mult ca el. Apoi, a descoperit că are nevoie de multă imaginaţie pentru a putea veni cu scuze noi de fiecare dată când i se dădea ceva de făcut, aşa că… şi aşa mai departe :).

[în încheiere, descrieţi ce s-a întâmplat cu şcolarul leneş după ce a trecut prin toată şcoala folosindu-şi reţeta: ce a devenit? e bine sau nu? a reuşit poate să-şi folosească talentul pentru ceva productiv – de exemplu a dat dovadă de atâta creativitate cu scuzele sale încât acum este un om de publicitate de mare succes? sau are 40 de ani şi e şomer, trăind în continuare cu părinţii?].

Spor la scris!