Tema: o compunere despre noroc, pornind de la versurile “Și să te asculte norocul/ Ca un câine de tot locul.”

Pregătire: Când ai de făcut o compunere inspirată din opera altcuiva (o poezie, un tablou, o nuvelă, o poveste, un citat), se presupune că ai înțeles ce a vrut să zică artistul și că pornești de la aceeași idee, pe care o tratezi însă în stilul tău.

Din versurile date, eu înțeleg o urare, ca norocul să-ți fie alături și să te însoțească așa cum un câine credincios își urmează și-și ascultă stăpânul.

Pui de compunere 1
Închipuie-ți un personaj care are un câine. De fiecare dată când iese cu el în oraș i se întâmplă numai lucruri bune (prinde mereu verde la stop, câștigă la loto, primește lucruri gratis, găsește obiecte de valoare pe jos…). De fiecare dată când iese singur în oraș, pățește numai nenorociri (îl stropesc mașinile, ratează autobuzul, se împiedică și-și scrântește un picior, se ceartă cu oameni…). Descrie personajul, câinile, întâmplările de genul acesta și apoi explică cum își dă personajul seama că de fapt câinele lui este norocul lui. Ce hotărăște personajul după această revelație?

Pui de compunere 2
Scrie povestea unui personaj care într-o bună zi se întâlnește cu norocul, iar norocul se îndrăgostește de el. Cum se întâlnesc, unde, în ce împrejurări? Cum decurge întâlnirea lor, despre ce vorbesc, ce se întâmplă, de ce se îndrăgostește norocul de personajul tău? Acesta ce părere are, cum simte, cum trăiește această întâmplare? Ce se întâmplă în continuare? Cum își exprimă norocul iubirea față de personaj? Personajul ce părere are? E mulțumit/ fericit sau dimpotrivă nemulțumit/ nefericit? Cum avansează și cum se încheie povestea?

Pui de compunere 3
Pentru că în versurile date era vorba de o urare, compunerea ta poate fi o lungă urare către un bun prieten. Gândește-te la un prieten bun și scrie pe scurt pe o ciornă ce întâmplări norocoase i-ar plăcea să i se întâmple (să găsească ceva, să primească ceva, să câștige ceva…). Apoi, scrie-ți compunerea ca pe o scrisoare către acest prieten, urându-i să-l urmeze norocul…

Spor la scris!