Tema: Ce m-a impresionat la Alexandru cel Mare
În primul rând, pentru această compunere toată lumea trebuie să știe cine a fost Alexandru cel Mare. Pentru cei care nu au învățat la istorie despre asta sau au lipsit de la oră ori pur și simplu nu le place istoria, găsiți pe Wikipedia rânduri întregi despre viața lui Alexandru cel Mare.
alexandru cel marePui de compunere
– Cine este Alexandru cel Mare?
– Se spune că a fost stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată, cum a reușit să-l cucerească?
– Care a fost bătălia care te-a impresionat cel mai mult?
– De ce?
– Care au fost tehnicile de luptă pe care le-a folosit?
– Care sunt calitățile lui pe care ți-ar plăcea să le ai și tu? Poate curajul, modalitatea prin care a reușit el să conducă o armată, să conducă o bătălie, curajul cu care a reușit să-și înfrângă dușmanii.
Sfat – în cazul tuturor compunerilor cu personaje istorice și nu numai încercați să începeți cu o scurtă istorie a respectivului personaj. Apoi căutați informații despre persoana cu pricina și vedeți care sunt cele care vă rămân în minte. Acele informații sunt cele care contează pentru voi și acelea trebuie să le folisiți în compuneri.
Dacă este vorba de o compunere în care să explicați de ce vă place un personaj, începeți simplu “Îmi place de X pentru că a fost curajos. A dovedit acest lucru în timpul războiului/acțiunii/activității Y când a făcut…”
Cheia la realizarea unei compuneri este să fiți sincere și să vă dați cu părerea. De accea un rol extreme de important îl au verbele la persoana I singular, pentru că demonstrezi că vorbești despre ceea ce crezi tu.
Spor la scris! 🙂