Tema: Pornind de la această frază din opera Candidați la fericire de Ileana Vulpescu: Domnul Manoila… când dădu să plece,ochii îi căzură pe picioarele unei fete de 15-16 ani, încălțată în niște pantofi cu o talpă cât foaia de ceapă și cu sosete… (în timpul iernii) având în vedere că domnul Manoila se plimba zilnic pe străzi ajutandu-i cu sfaturi mai ales pe copiii pe care îi întâlnea pe stradă, chiar dacă ei nu îi dădeau atenție, alcătuiește o compunere în care să prezinți o reîntâlnire între cei doi (domnul Manoila și tânăra de 15-16 ani) îtr-o zi de primăvară.

domnul manoila si o fata

Sursa foto: http://bit.ly/fJfgTm

Pui de compunere 1 – Fata (zic să o botezăm, să-i zicem Ana) era încălțată cu aceleași șosete și cu pantofii ei cât foaia de ceapă și încerca să tragă de o ladă mare plină cu legume și fructe pe care le primise de la un om cu suflet mare. Domnul Manoila a văzut-o și încerca să-și aducă aminte de unde o cunoaște.
Între timp, doi băieți răutăcioși s-au dus la Ana și au început să îi dea legumele și fructele pe jos și să râdă de ea.
Ce face domnul Manoila?
– Se duce și îi ceartă pe băieți! Dacă va face asta răspunde la următoarele întrebări:

  • Ce le spune? Cum răspund băieții?
  • Îi mulțumește Ana?
  • Domnul Manoila se oferă să o ajute, află că Ana nu are părinți și nici rude și se oferă să aibă grijă de ea.
  • Ana acceptă?
  • Daca da unde se mută? Dacă nu unde se duce?

– Se preface că nu a văzut nimic și merge mai departe! Răspunde la întrebările de mai jos:

  • Îi pare rău că a lăsat-o singură?
  • Se întoarce oare?
  • Dacă se întoarce o mai găsește acolo?
  • Dacă nu se întoarce cu cine se mai întâlnește pe drum? Poate își aduce aminte că a văzut-o pe fată în apropierea unei case și se duce acolo să-și ceară scuze că nu a venit în ajutorul ei.
  • O găsește pe fată? Poate ea a plecat din țară!
  • Atunci domnul Manoila rămâne supărat că nu a putut să o ajute și îi pare rău că nu a ajutat-o pe Ana atunci când ea a avut nevoie de el.

Pui de compunere 2 – Au trecut deja câteva luni și Ana era în piața centrală împreună cu soțul său. Se măritase cu cel mai bogat om din țară și acum nu mai avea șosetele și pantofii cât foaia de ceapă în picioare, ci niște pantofi eleganți de piele.
Se întâlnește întâmplător cu domnul Manoila care făcea afaceri cu soțul Anei. Domnul Manoila își aduce aminte de Ana și încearcă să spună ceva în acest sens, dar Ana face tot posibilul și nu îl lasă deloc pe domnul Manoila să vorbească. Într-o clipă în care cei doi au rămas singuri, Ana îi spune ca nu care cumva să-i dezvăluiască soțului său că ea a fost o fată săracă.
– Ce motive avea Ana să-și mintă soțul?
– A fost de acord domnul Manoila ?
– Și-a dat seama soțul Anei că cei doi au un secret?
– Cum se termină povestea?
– Ana îi spune adevărul soțului său?
– Acesta înțelege sau se supără pe Ana?
Spor la scris!