Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia
E vineri. Ca orice mamica, sunt entuziasmata de fiecare final de saptamana si incep sa ma gandesc pe unde imi pot plimba prichindelul, astfel incat sa se si joace, dar sa fie si in aer liber, si, in acelasi timp, sa pot si eu sa ma relaxez.
Fiind o mamica moderna, dau o cautare pe Google si gasesc un parculet aflat chiar la iesirea din Bucuresti. La vreo 14 kilometri, vis-a-vis de primarie, se gaseste intrarea in ceea ce poarta numele de palatul Brancovenesc Mogosoaia. Voi sari peste detaliile istorico-artistice ale locului, desi, eu una, m-am indragostit de acest loc numai uitandu-ma la imagini. Pe scurt, parintii, inpreuna cu copiii, pot vizita curtea palatului si palatul in sine , transformat in muzeu. Veti afla ca este cel mai bine pastrat palat brancovenesc din zona de sud a Romaniei, iar acest fapt se poate verifica de cum intri pe poarta principala. Colectia de arta din interior, desi nu mai are legatura cu epoca lui Brancoveanu, este bine organizata in camere spatioase, astfel incat nu va veti simti sufocati de exponate ingramadite la intamplare.
Intr-adevar, daca ai copil pana in 12 ani, el se va plictisi destul de tare inauntrul muzeului, insa in curte e un alt univers, unde, pe cateva hectare, gasim 2 gradini si o padure. Vara acest spatiu este mereu „invadat” de familii cu copii, se organizeaza sesiuni de picnicuri sau simple plimbari pe malul lacului.
Insa daca doriti sa va antrenati micutii pentru a deveni detectiv, sugerez sa incepeti plimbarea prin paduricea din stanga palatului unde, la capatul aleii, veti da de un parculet amenajat special pentru cei mici. Desigur, varianta scurta si mai putin amuzanta este de a va opri langa benzinarie si sa mai mergeti inca 200 m pe jos, unde veti gasi leaganele si balansoarele. Dar unde mai e spiritul de aventura?
Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia
Pentru a ajunge la Mogosoaia avem doua alternative: cu masina (pe ruta Piata Victoriei – Casa Presei Libere – Bulevardul Poligrafiei – Parcul Bazilescu – Restaurant „2 Cocosi” – Primaria Mogosoaia – drum de aproximativ 30 minute) sau cu maxi-taxi de la Piata Chibrit (aproximativ 30 minute, cu bilet dus-intors 6 lei/persoana).
Parca ar cam merge o iesire de o zi, in weekend, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, nu?