Bucătăria Orientului Mijlociu este variată și extrem de savuroasă, astfel că dacă vizitezi una dintre țările din această regiune este musai să încerci și preparatele autohtone. Kebabul, backlavaua, shaorma sunt doar câteva dintre felurile de mâncare despre care ai auzit cu siguranță și pe care, cel mai probabil, le savurezi cu plăcere. O particularitate specifică deliciilor din Orientul Mijlociu este folosirea din abundență a mirodeniilor și a sosurilor. 

Dacă vrei să te delectezi acasă cu preparate din cea mai aromată bucătărie a lumii, trebuie să știi că Dabo Doner livrează mâncare de calitate la domiciliu. Mai mult decât atât, îți prezentăm și sosurile pe care trebuie să le încerci neapărat indiferent că ești acasă sau că ești în vacanță în Orientul Mijlociu!

Sosul de tahini cu ustoroi și iaurt 

Sosul de tahini se bucură de o mare popularitate în Orientul Mijlociu. Acesta asezonează adesea preparate din carne și legume în sandwich-uri și în preparate precum falafelul souvlaki sau shaorma. Sosul de tahini poate fi preparat simplu acasă, folosind doar câteva ingrediente. Iată care sunt acestea:

  • 500 g iaurt grecesc
  • 5 linguri de pastă de tahini
  • 2-3 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de zeamă de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 50 ml apă rece
  • Sare de mare după gust

Mod de preparare

  1. Pisează cățeii de usturoi.
  2. Amestecă iaurtul cu pasta de tahini.
  3. Adaugă usturoiul, zeama de lămâie și uleiul de măsline și omogenizează compoziția. Mai apoi amestec-o cu iaurtul și cu tahini
  4. Adaugă apa rece. Dacă folosești un iaurt cu mai puțin de 3.5% grăsime, poți omite acest pas. Apa se adaugă tocmai pentru a subția sosul. 

Sos arăbesc cu mentă verde și iaurt 

Dacă vrei să transformi o masă obișnuită într-una extrem de interesantă, atunci încearcă rețeta de sos arăbesc cu mentă verde și iaurt. Pe lângă aceste două ingrediente vei mai avea nevoie doar de o lingură de ulei de măslin, usturoi măcinat, ardei iute și de puțină sare. 

Mod de preparare

  1. Amestecă iaurtul cu uleiul de măsline. 
  2. Adaugă usturoiul măcinat și ardeiul iute tocat mprunt.
  3. La final pune menta.
  4. Presară sare după gust și amestecă. 

Sosul arăbesc cu mentă se servește rece, alături de libii libaneze, diverse salate, fripturi sau cartofi. 

Sos oriental condimentat 

Sosurile condimentate sunt vedete în anumite regiuni ale Orientului Mijlociu. De data aceasta îți propunem rețeta de sos oriental condimentat. Ingredientele necesare pentru pregătirea acestui sos sunt următoarele:

  • 1 cana de vin de orez (sau ½ cană de vin alb)
  • 1 lingură de sos de soia
  • ¾ cană ciorbă de legume
  • 1 lingură de ginger răzuit
  • 2 căței de usturoi mărunțiți 
  • ½ de lingură de ulei cu boia iute

Mod de preparare

  1. Călește usturoiul în tigaia încinsă cu ulei până devine ușor auriu.  
  2. Adaugă ghimbirul și amestecă pentru a obține un amestec omogen.
  3. Fierbe totul la foc mare și adaugă restul ingredientelor.
  4. După ce au dat în clocot, poți reduce focul iar după încă 10 minute sosul este gata. 

Încearcă rețetele noastre de sosuri din Orientul Mijlociu și bucură-te de aroma lor!