Nu mi-a venit în minte altă rimă în afară de cea din titlu, chiar dacă nu este tocmai cea mai reușită cu putință. Știu sigur însă că mulți au uitat care sunt beneficiile păpădiei, pe care o consumam când eram mici sub formă de ceai: din flori, frunze sau tulpină, iar de curând am văzut că există și rețete pentru salate în care este folosită cu succes păpădia, precum un ingredient special.
Pe numele ei științific Taraxacum officinale, păpădia are multe întrebuințări și cum este de găsit de primăvara până târziu în toamnă nu avem decât să o culegem și să beneficiem de toate proprietățile ei.
1. Este bună în tratarea, ameliorarea multor boli de piele, de la alergii la iritații,
2. Are un efect detoxifiant asupra rinichilor și asupra ficatului,
3. Scade tensiunea arterială și elimină compușii toxici, ajutându-ne dacă avem pietre la rinichi sau nisip,
4. Consumul de păpădie scade colesterolul cunoscut ca fiind “rău” din sânge,
5. Nu în ultimul rând ameliorează varicele de gradul I și II, dacă este utilizată atât sub formă de ceai, cât și sub formă de comprese.
Și pentru că mai sus un pic povesteam despre faptul că păpădia nu se folosește doar ca ceai, ci poate fi consumată și sub formă de salată, am găsit și o rețetă ce poate fi utilă:
– 1 castron mare de frunze de păpădie
– 2 linguri de oțet
– 3 linguri de ulei de măsline
– jumătate de legătură de mărar proaspăt
– un vârf de cuțit de boia de ardei
– sare și piper
Cantitățile de mai sus sunt pentru două porții de salată și de reținut este faptul că frunzele de păpădie trebuie ținute în apă cu sare timp de aproximativ 15 minute înainte de a face salata.
Sursă foto: Martin/ Flickr.com.