legume de sezonDe cand a venit frigul, nu prea mai gasim multe legume pe la piata. Si, chiar daca iarna organismul are nevoie de mai multe proteine si grasimi, el cere si fibre si vitamine. Ba chiar vitaminele sunt absolut necesare pentru buna lui functionare.

In general, este indicat sa consumam fructe si legume care se nasc si cresc in zona in care suntem nascuti, deoarece ADN-ul nostru este programat sa faca acest lucru. Ori, la noi nu prea creste nimic iarna din cauza frigului. De cate ori am visat ca traiesc pe o insula tropicala si sunt inconjurata de fructe zemoase, aromate si care se topesc in gura… tot timpului anului, da? Dar, cum vrabia malai viseaza, deschid ochii si ma uit pe geam, unde vad o amestecatura de ceata cu nori si burnita enervanta care nu se mai opreste zile in sir. Si ma indrept fara tragere de inima catre piata ca sa cumpar alimente autohtone, cum ar fi: morcov, telina, pastarnac, sfecla, hrean, varza, ceapa, mere sau pere, eventual dovleac. Si cam atat… Astea ar fi optime pentru consum. Evident ca apelez si la cele de import, dar cu o usoara strangere de inima, pentru ca nu stiu prin cate maini au trecut si cu ce au fost stropite. Insa… trebuie sa ne descurcam cu ce avem. Si nu spune nimeni ca nu putem prepara chiar si iarna mancaruri gustoase si sanatoase. Cum ar fi cele 3 salate pe care vi le voi prezenta mai jos:

1. Salata de cruditati

Eu servesc aceasta salata ca fel principal, fara vreo garnitura langa, pentru ca mi se pare foarte satioasa. Aveti nevoie de:

2 morcovi medii

o bucata de telina (marimea ei depinde de gusturile fiecaruia, daca vi se pare prea aromata, puteti folosi o bucatica)

o bucata de sfecla rosie

1-2 catei de usturoi

Se dau radacinoasele prin razatoare, se amesteca si usturoiul pisat si se adauga asa:

o lingura seminte de floarea soarelui

o lingura seminte de dovleac

o lingurita seminte de canepa

si, daca mai aveti si alte seminte pe care doriti sa le adaugati, nu va sfiiti. Totul se asezoneaza cu putin ulei de masline sau de floarea soarelui presat la rece (eu il prefer pe acesta din urma), apoi se sareaza dupa gust. Este o salata completa, care aduce si proteinele necesare.

 

2. Salata de varza murata cu nuci

Aceasta mi-a fost inspirata de o reteta de pe lifestyleblog.ro. Cum eu ma dau in vant dupa muraturi, am hotarat s-o incerc.

Va trebuie:

varza murata (cata va simtiti in stare sa mancati)

cateva rosii uscate (hidratate putin in prealabil)

o mana de nuci romanesti.

Se toaca varza si rosiile, se arunca nucile pe deasupra, se pune putin piper si putin ulei de masline. Si e gata salata.

 

3. Salata de sfecla rosie cu hrean

Prepararea ei ia mai mult timp deoarece sfecla trebuie coapta sau fiarta. Dar e mai buna coapta 🙂 Dureaza cel putin o ora sa se patrunda bine. Apoi se taie in ce forma vreti (eu folosesc razatoarea de la robotul de bucatarie) si se asezoneaza cu sare, ulei de masline si otet de mere. Hreanul se rade separat (daca nu vreti sa plangeti prea tare, puteti sa-l faceti la robot), apoi se amesteca cu putin otet. La servire, se adauga albul hreanului peste rubiniul sfeclei. Arata foarte bine, pe cuvant! Nu mai vorbesc de gust… 🙂

 

Pofta buna!

 

Sursa foto