Semințele de in au fost cultivate încă de acum 5000 de ani în Babilon. Unul dintre împărații romani, Charlemagne avea atât de mare încredere în aceste semințe, încât a dat o lege prin care toți supușii lui trebuiau să le consume. Acum, după tot acest răstimp avem confirmarea științifică că semințele de in pot reduce riscul bolilor de inimă, diverse forme de cancer, diabet și atac cerebral.
Din ce în ce mai mult, subtila lor aromă de nucă în combinație cu acizii grași Omega 3 fac din semințele de in o tot mai populară alegere pentru consumatorii îndreptați spre o dietă sănătoasă. Se găsesc sub formă de semințe întregi, măcinate sau de ulei.
Semințele de in sunt ceva mai mari decât semințele de susan, cu un înveliș tare, lucios și neted.
Există două tipuri principale de semințe: galben-aurii și maro. Indiferent de culoare, majoritatea varietăților au aceleași caracteristici și cantități de nutrienți. Excepție face un tip de semințe galbene numite solin (nume comercial – linola) cu o concentrație mult mai mică de acizi Alpha-Linolenici (ALA) și concentrație mai mare de Omega 6. Deci trebuie să fim atenți când cumpărăm semințe de in, deoarece acest tip nu este cel pe care vrem să îl consumăm.

Ce nutrienți conțin semințele de in?

Semințele de in sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, fibre dietetice și mangan. Totodată sunt bogate în acid folic, vitamina B6 și minerale precum magneziu, fosfor și cupru.
O veste bună este că aceste semințe nu conțin gluten, putând fi consumate în siguranță de bebelușii cu intoleranță la gluten sau boala Celiacă.
Semințele de in conțin de 800 de ori mai mult Lignan decât alte plante-aliment. Lignanii sunt fitoestrogeni cu acțiune antioxidantă.
Acizii grași esențiali au un rol foarte important în creștere și dezvoltare. Semințele de in, spre deosebire de multe plante ce conțin mai mult Omega 6, oferă bebelușului căruia nu îi place atât de mult peștele, o importantă sursă de acizi grași Omega 3.
Citește tot articolul pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește mămicilor care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, așa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu mame care parcurg acum același drum.
 
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
 
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Dvortygirl/ Flickr.com.