Cu ocazia celei de-a treia editii a Zilei E, cele 78 de centre ale Instituto Cervantes, din 44 de tari de pe cele cinci continente au programat o zi de activitati culturale – incepand cu ora 11.00, cand de pe fatada tuturor centrelor va porni „Ploaia de cuvinte“.
La Bucuresti, cei care vor participa la Ziua E vor avea parte, printre altele, de Imagipinta, un concurs de desen pentru copii, o sesiune de bodypainting realizata de artista Magda Pelmus, si o piesa de teatru, La Ratita presumida, jucata de copiii coordonaţi de prof. Gabriela Banu

La cea de-a treia editie a Zilei E, Instituto Cervantes a invitat tarile de limba spaniola si intreaga comunitate hispanofona din lume sa se alature unei sarbatori care celebreaza forta unei limbi care leaga deja 500 de milioane de persoane.
Sambata, 18 iunie, in ziua sarbatorii, va fi cunoscut cuvantul preferat al limbii spaniole, dintre cele peste 30 propuse de personalitati de limba spaniola si pe care internauti din toata lumea le pot inca vota pe www.eldiae.es.
Sambata, 18 iunie, cu ocazia Zilei E, o „Ploaie de cuvinte“ va umple cerul a 78 de orase
Instituto Cervantes va sarbatori sambata, 18 iunie, cea de-a treia editie a Zilei E in cele 78 de centre ale sale, din 44 de tari de pe cinci continente. Petrecerea va incepe cu lansarea traditionalei „Ploi de cuvinte“, in toate centrele, la ora locala 11.00, si va continua toata ziua cu un program complet de activitati culturale pentru toate varstele.
La Bucuresti, programul va fi urmatorul:

  • 10.00 – Imagipinta. Concurs de desen pentru copii
  • 11.00 – Pintapalabras – bodypainting realizat de artista Magda Pelmus
  • 11.00 – Ceremonia de deschidere a Zilei Limbii Spaniole de catre E.S. Dl. Estanislao de Grandes Pascual- Ambasadorul Spaniei la Bucureşti şi dl. Juan Carlos Vidal – directorul Instituto Cervantes din Bucureşti
  • 11.15 – Ploaia de cuvinte
  • 11.30 – “Cadavre esquis”. Poveste interactiva scrisa pe hartia desfasurata pe pereţii interiori ai Institutului Cervantes
  • 12.00 – La Ratita presumida – piesa de teatru jucata de copiii coordonaţi de prof. Gabriela Banu
  • 12.00 – Jocul limbii spaniole, joc de cuvinte incrucişate pe echipe
  • 12.15 – Inmanarea diplomelor pentru cursurile de copii ale Institutului Cervantes
  • 13.15 – Saberes de España. Concurs de cultura hispanica
  • 15.00 – Ceremonia de inmanare a premiilor concursurilor din cadrul Zilei E

Sarbatorii de la Bucuresti si Madrid i se vor alatura toate centrele pe care Instituto Cervantes le are in 44 de tari de pe toate cele cinci continente, programand o zi plina de activitati culturale pentru a celebra forta unei limbi deja oficiale in 21 de tari si uneste 500 de milioane de vorbitori. La Beijing va avea loc o lectura colectiva din opera lui Mario Vargas Llosa, la Tunis, un concurs de accente. Bordeaux va gazdui un concert cu Julieta Venegas si Natalia Lafourcade. Ziua E de la Frankfurt se va desfasura in cadrul „Saptamanii spaniole“, un eveniment remarcabil fiind proiectul „Sange nou tineri muzicieni flamenco“, in timp ce Berlinul va asista la un „dialog poetic impreuna cu Silvio Rodríguez“. La Atena va avea loc o intalnire cu scriitorul cubanez Reinaldo Montero, iar Curitiba va fi scena unei expozitii de caricaturi.
In plus, in aceasta zi, elevii din 18 centre vor participa la „Liga Jocului de-a spaniola“. Castigatorul va beneficia de un premiu constand intr-o calatorie prin diferite orase andaluze, prin amabilitatea Turismo y Deporte de Andalucía (www.andalucia.org); un premiu de care se va putea bucura si castigatorul versiunii online a turneului, la care se poate participa prin intermediul site-ului Zilei E, www.eldiae.es.
PE 18 IUNIE VA FI CUNOSCUT CUVANTUL PREFERANT AL LIMBII SPANIOLE. Din 18 mai, 100.000 de internauti din 139 de tari au participat pe platforma interactiva www.eldiae.es, alegand cuvantul preferat in spaniola, dintre cele 30 propuse de personalitati ca Mario Vargas Llosa Gael García Bernal, Alejandro Sanz, Ana María Matute sau Isabel Allende, si aratandu-si cunostintele lingvistice prin intermediul “Turneului Jocului de-a spaniola“.
Instituto Cervantes este o instituţie publica fondata de Spania in 1991 pentru promovarea şi raspandirea culturii spaniole şi hispanoamericane. Pornind de la aceste doua principii s-a nascut Ziua E, in 2009, ca proiect al Institutului Cervantes de sarbatorire a bunastarii limbii spaniole şi raspandire a culturii in spaniola pe cele cinci continente. In aceşti doi ani, toate centrele Institutului Cervantes de pe cele cinci continente, de la Sidney la Brasilia – au celebrat aceasta zi, marcand importanţa internaţionala a limbii şi culturii spaniole.
Ziua E este posibila multumita sustinerii Turismo y Deporte de Andalucía, La Caixa si Mucho Viaje.
La Bucuresti, sustinator oficial este Betty Ice.
Despre Institutul Cervantes Bucuresti
Institutul Cervantes este institutia publica creata de Spania in 1991 pentru promovarea si difuzarea culturii spaniole si hispanoamericane. Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza cursuri pentru invatarea limbii spaniole, examene de atestare a cunostintelor de limba spaniola cu recunoastere internationala (DELE), activitati culturale si pune la dispozitia celor interesati o biblioteca specializata cu peste 25000 de titluri.