Dacă mă întreba cineva acum ani de zile care este cel mai bun sistem educațional din lume spuneam că al nostru. Nu citisem multe despre alte țări și aveam senzația că libertatea de exprimare sau flexibilitatea alegerii unor cursuri care îi interesează direct pe elevi conduc nu la dezvoltare și specializare, ci la o anarhie totală unde toată lumea face ce vrea și nimeni nu se alege cu nimic. Lucrurile stau, ironic aș spune, chiar invers: cei din sistemul educațional foarte riguros nu se aleg cu mai nimic, iar cei care au avut norocul să poată alege ce își doresc să învețe au totul.
Am dat peste o știre care povestește despre faptul că 250 de cadre didactive din București și 30 de studenți se perfecționează după sistemul finlandez de educație și apoi am mai citit faptul că puțini sunt cei din Finlanda care nu trec “proba de foc” – Bacalaureatul, așa că am zis că trebuie să fie ceva magie în sistemul lor de învățământ de rezultatele sunt atât de bune. M-am lămurit că magie nu este, dar există puterea alegerii care e uneori sinonimul magiei.
M-am documentat un pic despre fiecare “element” din sistemul de învățământ din Finlanda, pentru a vedea ce se întâmplă diferit față de România:

Profesori

Profesorii sunt pedagogi în adevăratul sens al cuvântului. Nu spun că la noi nu ar fi așa, numai că pentru a fi profesor în Finlanda trebuie să dai dovadă de mai multă pedagogie decât de informații pe care să le predai. Mai pe românește și mai simplu: contează la fel de mult mult CUM predai și CE.
Profesorii dau teste nu pentru a nota cu grijă o notă cu un pix roșu în catalog, ci pentru a vedea care este nivelul copiilor, ba chiar până la vârsta de 17 – 19 ani, copiii nu au de dat niciun test obligatoriu, iar examenele de până la această vârstă nu sunt notate, singurul lor scop fiind obținerea unui feedback și evaluarea copiilor.
Școlile au o autonomie completă. Asta înseamnă că fiecare școală își poate stabili materiile și programa, astfel ca acestea să fie cât mai personalizate pentru profesorii care activează aici și pentru elevii care vin la școală. Datorită acestei autonomii, profesorii au libertate în a alege orice metodă de predare alternativă pentru a oferi învățăceilor nu informație pură, ci experință în primul rând, prin libertatea de a susține lecțiile și creativitatea care a venit ca răspuns la această libertate totală.
Părinții și elevii au încredere așadar totală în educatori și în metodele lor de predare, iar încrederea este reciprocă: la rândul lor profesorii o oferă pe deplin copiilor.
activitati educatie

Elevi

Și așa trecem la elevi, bunăstarea copililui este pe primul loc mereu. În fiecare clasă, există cel puțin doi profesori care se asigură că fiecare copil a înțeles despre ce este vorba în lecția din respectiva zi și care dau o mână de ajutor atunci când este nevoie. Asta deși în clasele primare de exemplu sunt puțin peste 20 de elevi și niciodată numărul copiilor nu trece de 24, tocmai pentru a se asigura un mediu în care toată lumea poate să își exprime ideile și să înțeleagă despre ceea ce se predă.
Lecțiile sunt creative, practice de foarte multe ori și există multe activități fizice zilnice. Faptul că școlile au autonomie și deci profesorii pot propune mereu noi modalități de predare face ca nicio lecție să nu semene cu cea din urmă.
Se lucrează mult în echipă, nu există ideea de “concurență” între copii, iar elevii își pot alege materii opționale în funcție de prferințe și interesele lor chiar de la nivelul învățământului de bază, adică din clasa a III-a. Materiile opționale sunt multe și diversificate: de la artă, la lecții de auto-apărare sau fotografie.

Sistemul

Programul elevilor este între orele 8 şi 15 de obicei, iar cursurile durează 45 de minute. Școala obligatorie începe de la vârsta de 7 ani. Educația de bază este până la 16 ani. Liceul este de trei ani, iar copiii aleg apoi dacă vor să meargă la universitate sau la o școală vocațională. Totul este gratuit, de la lecții, la masa de prânz echilibrată nutrițional pentru vârstele copiilor, până la manuale sau celelalte lucruri necesare pentru a merge la școală.
La final, în loc de concluzie, vă las cu un documentar minunat despre sistemul de învățământ din Finlanda pe care-l puteți vedea online pe Cuca.UrbanKid.ro.
Surse foto: epSos .de/ Flickr.com și U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region/ Flickr.com.