Sunt multe carti care te invata cum sa ai grija de copil, cum sa ii pregatesti mancarea, cum sa il educi etc. dar nu exista nicio carte care sa te invete cum sa intelegi cu adevarat nevoile importante ale copilului tau, nevoia de dragoste, de afectiune, de libertate.
Am citit de curand cartea Mintea noului nascut , de David Chamberlain si am retrait interior, cu multa bucurie, momentul primei intalniri dintre mine, ca mama, si fetele mele. David Chamberlain afirma ca lucruri magice se petrec atunci cand mamele si bebelusii sunt impreuna, insasi nasterea a fost pentru mine, si cred ca pentru fiecare femeie, un lucru magic.
David Chamberlain scoate in evidenta avantajele unui contact prelungit cu nou-nascutul inca din primele sale clipe de viata, astfel el condamna atat saloanele speciale pentru copii din maternitati care sunt reci, necorespunzand necesitatilor de iubire ale micii creaturi, cat camerele special create pentru copil, care nu fac altceva decat sa separe si mai mult copilul de parinti. De asemenea el acorda o importanta deosebita perioadei de graviditate si momentului nasterii care, din cauza vulnerabilitatii si sensibilitatii noului-nascut, poate avea efecte care sa-l marcheze pentru tot restul vietii.
De asemenea, faptul ca nou-nascutul este o fiinta cognitiva nu trebuie ignorat, bebelusul se naste pregatit pentru un dialog intim, cu, sau fara cuvinte iar relationarea emotionala si comunicarea intima se formeaza inainte de manipularea obiectelor. In acest sens, ritualul  dezmierdarilor si al masajului favorizeaza dezvoltarea neurologica a copilului.
In ceea ce priveste relatia mama-copil, Chamberlain subliniaza importanta alaptarii, atat pentru mama, cat si pentru copil. Magia care se produce in timpul alaptarii regleaza nu numai temperatura micutilor dar si nivelurile hormonale, productia de enzime si bataile inimii. Pentru el, alaptarea este  o promisiune pentru o comunicare continua ce apropie mama de micut intr-un camp perfect al vizualizarii reciproce.
Fiecare copil este diferit, si fiecare percepem cu sufletul dintr-o carte doar ce ne este necesar la momentul respectiv, din acest motiv va invit sa descoperiti mesajul pentru sufletul fiecaruia ce se regaseste printre randurile acestei carti.
Ce am inteles eu este faptul ca lipsa de cunoastere a propriului copil, inca din primele lui clipe poate duce la mari carente in cunoasterea copilului mai tarziu, cand va fi scolar, adolescent si adult.
Cartea Mintea noului nascut de David Chamberlain se gaseste la editura Salco si costa doar 20 de lei.
Sursa foto flickr
Tocmai ai citit un post scris de un Guest Author.
Și tu poți publica pe UrbanKid.ro.
Guest Author: Mihaela Manea