Fastrackids
M-am dus fără copii, doar să văd despre ce e vorba şi am asistat privind la monitor alături de alţi părinţi la lecţia pe care o aveau copiii lor într-o altă sală. Mi-a plăcut. Mi-a plăcut atmosfera relaxată în care copiii învăţau lucruri serioase, mi-a plăcut că erau invitaţi în faţă să vorbească celorlalţi copii, dar într-un mod degajat, mi-a plăcut tabla lor interactivă cu care „stăteau de vorbă” şi le spunea lucruri foarte interesante. Când au terminat, copiii erau toţi bucuroşi şi mândri de ceea ce au realizat. Astfel am luat decizia că atunci când fetiţa mea va mai creşte puţin va merge şi ea la Fastrackids. Iar până atunci am să îi stârnesc interesul în mod deliberat astfel încât să îşi dorească asta.
Aşa că în iulie 2009 Ioana a participat gratis la prima lecţie demonstrativă Fastrackids la Centrul 2 din cadrul Gradiniţei Bambi. Ştia deja de opţional de la colegii ei care mergeau mai demult. I-a plăcut şi ca urmare am hotărât să o înscriem la programul intensiv din iulie la temele „Anatomia mea” şi Călătoriile. Astfel timp de 5 zile, de luni până vineri, câte 3 ore pe zi a învăţat despre corpul uman iar în următoarea săptămână a „călătorit” în Mexic, China, Australia şi India. La sfărşitul fiecărui modul, vinerea au fost invitaţi şi părinţii. Am asistat la expoziţia de „corpuri umane” create de ei din hârtie, staniol, paste, aţe, sfori prin care au reprezentat oase, muşchi, coloana vertebrală, creierul (bobiţe din hârtie albă şi neagră), vasele de sânge, stomacul, etc. Am fost atât de impresionaţi de ceea ce au realizat, încât corpul făcut de Ioana stă de atunci la loc de cinste în casa noastră, chiar dacă e aprope în marimea ei naturală, însă e îmbrăcat într-o rochiţă care acoperă straturile de „anatomie”. A doua săptămână au avut prezentarea ţărilor învăţate, Ioana a fost „deghizată” în chinezoaică de abia am recunoscut-o. Iar acasă am plecat cu o sacoşă din pânză cu sigla Fastrackids plină de realizări: „paşaporul” cu ştampilele tărilor pe unde au fost, instrumente muzicale specifice, imagini cu clădirile reprezentative, „sari-ul” de indiancă, obiecte tradiţionale, etc. Deci decizia era ca şi luată, în septembrie când Ioana a început grupa mare a început şi programul Fastrackids. S-a trezit în plus şi cu un tricou Fastrackids, o umbrelă pe care a colorat-o cu creioane speciale şi o mapă în care să îşi adune toate realizările viitoare.
[singlepic id=257 w=440 float=center] Despre FasTracKids® citisem că a fost desemnata de revista americană Entrepreneur Magazine drept franciza educaţională pentru copii numărul 1 in lume, iar in 2006 a primit distincţia “Best of the best in children’s businesses”, fiind în acest moment prezentă în 40 de ţări cu peste 200 de centre.
Programul Fastrackids există în două variante: FasTrackTots – pentru copii de la 2,5 la 3,5 ani şi FasTracKids Core – pentru copii de la 3 la 8 ani.
Ioana participă la FTK Core care se desfăşoara pe durata a doi ani şi cuprinde 12 module a câte 8 lecţii: Comunicare, Tehnologie, Creativitate, Scopuri si obiective în viaţă, Literatura, Artă şi teatru, Biologie, Matematică , Ştiinţele naturii, Astronomie, Ştiinţele pământului, Economie. Când ne-am înscris, Ioana a primit un tricou, o umbrelă şi o mapă în care să îşi pună toate realizările viitoare.
Este un program conceput în Statele Unite care îşi propune să valorifice potenţialul ridicat de învăţare a copiilor din perioada 2 – 8 ani. Întâlnirile au loc o dată pe săptămână şi durează câte două ore. Într-un grup sunt maxim 16 copii. Lecţiile au loc într-o sală special amenajată cu o tablă interactivă, camere video, videoproproiector, staţie – ceea ce îi încântă pe copii. Formele de activitate sunt jocuri de rol, prezentări, demonstraţii, întrebări, discuţii, activităţi În plus activităţile sunt schimbate la câteva minute pentru a menţine interesul crescut al copiilor – aşa numita metodologie ZigZag educaţional. Mie îmi plac mult demonstraţiile practice. Chit că aşa strică Ioana casetele audio să îmi arate cum “nu se mai aude” dacă freacă banda cu magnetul sau sparge ouăle încercând să le pună în apă cu sare să vadă dacă plutesc sau nu. E ceea ce lor le rămâne viu în memorie fiindcă astfel leagă informaţiile ştiinţifice de aplicaţiile practice de zi cu zi.
[singlepic id=258 w=440 float=center] Pe lângă îmbunătăţirea cunoştintelor, programul are ca scop şi dezvoltarea abilităţilor fundamentale de viaţă cum ar fi: comunicarea si vorbirea , transferul cunostintelor in practica, lucrul in echipa , luarea de decizii , rezolvarea de probleme , leadership, public speaking, capacitatea de a primi si oferi feed back.
Părinţii nu sunt nici ei scutiţi de responsabilităţi. În fiecare săptămână primesc detalii despre lecţie şi linkul de pe site unde găsesc mai multe informaţii şi activităţi în plus şi sunt solicitaţi să se implice şi ei. Aşa de exemplu, la modulul Scopuri şi obiective în viaţă am avut ca temă să ne stabilim un obiectiv comun. Ca urmare, şi eu şi fiică-mea de 5 ani învăţăm … germană. Mai mult ea mă învaţă pe mine, iar eu trebuie să … ţin minte. Deşi câteodată îmi spune să mai merg la cursuri în altă parte că nu pronunţ bine, în general ne ţinem amândouă de obiectivul nostru comun. Şi mai mult decât atât, uneori ca părinte eşti “obligat” să îţi up-gradezi cunoştinţele ca să ţii pasul cu copilul tău. Aşa am ajuns să învăţ şi eu din fişele Fastrackids limbajul semnelor ca să pot “dialoga” cu Ioana ca surdo-muţii. Nu am ajuns însă şi la performanţa de a şi citi ce scrisese ea în limbaj Braille lipind bucăţele mototolite de hârtie. Însă m-am bucurat că a învăţat că oamenii îşi pot îndeplini obiective chiar şi atunci când nu văd sau nu aud sau nu pot rosti cuvinte.
[singlepic id=260 w=440 float=center] Din când în când părinţii primesc acasă şi un dvd cu filmările copiilor. Ei participă la prezentări filmate concepute să îi ajute în patru moduri: să comunice în propozitii complete, să gândească înainte de a vorbi, să îşi sistematizeze discursul şi să îţi îmbogăţească vocabularul.
Astfel am acasă înregistrări cu prestaţiile Ioanei şi pot să apreciez progresul pe care l-a făcut de la un modul la altul. Deşi din când în când mai merg la grădiniţă şi o văd “live” în timpul lecţiilor pe monitorul din sala pentru părinţi. Cei care îşi aduc copiii din afara grădiniţei la lecţiile Fastackids îi văd “live” săptămânal în timp ce îi aşteaptă în aceeaşi sală a părinţilor.
În acelaşi timp părinţii care îşi aduc copiii la Centrul 2 Fastrackids au în fiecare sămbătă şi întâlniri cu specialişti (psihologi, medici, educatori) cu care discută temele care îi interesează legate de relaţia părinţi – copii.
În plus, la Centrul 2 Fastrackids copiii îşi pot sarbatori ziua de naştere printr-o petrecere tematică pe un subiect preferat de copii. Astfel invăţarea se deghizează în distracţie sub formă de jocuri, demonstraţii, piese de teatru, experimente practice şi activităţi creative. Sunt asigurate şi gustarile şi desertul pentru copii, precum şi un cadou pentru cel aniversat. Încă nu am încercat varianta, dar sună tentat şi cu mare potenţial de amintire foarte plăcută.
[singlepic id=259 w=440 float=center] Iar din luna martie 2010 la Gradiniţa Bambi încep alte două programe: FasTracK Music şi Fastrack Signing.
FasTracK Music se adresează copiilor peste 4 ani care ştiu engleză şi are ca scop dezvoltarea abilităţilor muzicale şi însuşirea aprofundată a limbii engleze. Ioana a participat deja la lecţia demonstrativă şi a venit acasă cu multe cuvinte noi învăţate din cântecele în engleză. Şi mi-a fost uşor să o ajut în continuare fiindcă a venit şi cu versurile scrise.
Fastrack Signing se adresează copiilor mici de la 6 luni la doi ani, dar în acelaşi timp şi părinţilor fiindcă are ca scop învăţarea comunicării şi citirii nevoilor celor mici prin semne, înainte de a fi capabili să rostească cuvinte. Ceea ce asigură un copil mulţumit şi mult mai puţine plânsete şi semne de întrebare: Oare ce vrea? Oare de ce plânge? Vrei asta? Vrei cealaltă? Mi se pare interesant încât dacă mai fac şi al treilea copil, vin cu el la curs.
Tu ce faci?
Dacă vrei să te înscrii împreună cu copilul tău (între 6 luni şi 8 ani) la o lecţie demonstativă intră pe unul dintre siteurile urmatoare:

Filmuletul de prezentare oficial – www.fastrackids.com: