Mulți dintre adulți spun că cei mici au trecut printr-o perioadă în care l-au luat pe “Nu” în brațe și indiferent de ceea ce le propuneau celor mici, aceștia răspundeau cu un “Nu” ferm. De cealaltă parte însă, există multe situații în care adulții sunt cei care spun asta și se așteaptă pe deasupra ca cei mici să fie de acord cu asta.
Cum faceți însă să le puteți celor mici “Nu” și să accepte asta?

  • Copiii acceptă de obicei un lucru dacă face parte din rutina lor de zi cu zi. Se știe că după ce toată familia mănâncă masa este strânsă. O astfel de regulă nu se va schimba de pe o zi pe alta, pentru că a ajuns un obicei, nu trebuie să le mai spuneți că “Nu e frumos să plecăm de la masă fără să dăm o mână de ajutor pentru a o strânge”.
  • Copiii acceptă limitele noastre, dacă și noi le acceptăm dorințele, dacă le înțelegem frica, supărările sau dezamăgirile. Dacă vom da dovadă de înțelegere, vor da și ei dovadă de același lucru atunci când avem nevoie.
  • Cei mici iubesc jocurile, așadar orice lucru transformat într-un joc sau explicat în așa fel încât ei înțeleg că este distractiv se va transforma într-un lucru fun de făcut. De exemplu, una este să le spui că trebuie să-și strângă jucăriile și cu totul altceva este să iei un camion de jucării și să le spui că ar fi frumos să jucați un nou joc: strângerea jucăriilor cu acest camion.

Citiți mai multe pe ahaparenting.com.
Sursă foto: olga.palma/ Flickr.com.