Ascultă  şi învaţă... nu doar de la noi!
Până şi cei mai competenţi şi încrezători oameni, buni în tot ceea ce fac în viaţă şi la muncă, se trezesc luaţi prin surprindere în momentul în care copiii îşi fac loc în vieţile lor.
Este evident că majoritatea persoanelor care aleg să aibă copii îşi doresc să fie buni părinţi. Drept urmare se întreabă deseori ce e mai bine pentru omuleţii care vor fi parte a vieţii lor. Aşa că se documentează, citesc, învaţă şi se desluşesc. În orice caz, în mare parte, se uită în afara lor şi chiar a celor mici pentru a găsi răspunsuri, însă acestea nu sunt chiar aşa departe.
Aşa că pe cine ascultăm? Al cui sfat? Cine ştie cel mai bine?

Află de la sursă cele mai bune răspunsuri

Deşi există atâţia experţi care pot avea opinii bine fondate, către copii trebuie să ne îndreptăm pentru a înţelege ce e bine şi rău pentru ei. Observă-i firea, modul de a înţelege şi răspunde lumii şi află-i unicitatea ca apoi să vezi foarte clar ce cale să alegi. Dacă am păstra timp şi energie pentru a observa cu grijă şi răbdare felul în care îşi petrec zilele vom înţelege mai bine care îi sunt capacităţile şi care provocările, plăcerile sau antipatiile, îi vom observa personalitatea specifică, preferinţele sau detalii particulare ale felului în care învaţă; atunci vom deţine cheia către secretele dezvoltării proprii. Doar din această poziţie de a cunoaşte cu adevărat le vom putea fi ghidul de care au nevoie, la momentul potrivit.
Citeste restul sfaturilor aici: to listen and learn: seeing children as experts of childhood
Sursa foto: cesarastudillo / Flickr.com