Cum să depistezi talentele ascunse ale micuţului tăuCopilului tău îi place să sorteze lucruri

Fie că îi place să împacheteze şosetele ori să alinieze maşinuţele sau să le grupeze în funcţie de culoare, mărime sau formă, plăcerea de a păstra lucrurile în ordine ascunde ceva.
Ce poate să însemne: probabil că micuţul tău este un observator consecvent al lucrurilor din jur, adică este un critic analitic, foarte bine organizat şi care acordă o mare atenţie detaliilor. De asemenea, faptul că observă tiparele poate fi un semn timpuriu al unor aptitudini în matematică sau ştiinţe, ne învaţă Linda Powers Leviton, expert în educaţie.
Cum poţi să dezvolţi: pune-i la dispoziţie proiecte sau jocuri care implică aranjare pe modele sau compaţie. Găseşte activităţi care să-i încurajeze aptitudinile matematice şi experimente care ar interesa un mic savant.
Dă-i sarcini în casă precum aranjarea tacâmurilor sau organizarea cutiilor din bufet. Pentru cei care arată o plăcere în a colecta poţi găsi în magazinele cu materiale de construcţie cutii din plastic cu mai multe încăperi perfecte pentru a depozita obiecte mici precum scoici, pietre, cristale sau orice altceva îi oferă plăcere.

Copilul tău vorbeşte încontinuu

Micuţul tău vorbăreţ poate avea un vocabular destul de avansat, născoceşte poveşti elaborate şi face puţine greşeli gramaticale sau de pronunţie, declară Judy Galbtaith, autor al cărţii ”Ştii că micuţul tău este talentat când…”.  De asemenea, vorbeşte foarte repede şi nu se opreşte până seara. Vrea să aibă ultimul cuvânt şi încearcă să te convingă cu argumente.
Ce înseamnă: dezvoltarea limbajului este un semn al unui copil foarte talentat. Este şi cheia succesului la şcoală şi în unele aspecte ale vieţii. Copiii care au darul convingerii aleg deseori profesii precum dreptul sau jurnalismul.
Cum să dezvolţi: încurajează plăcerea de a vorbi a ţâncului rugându-l să-ţi relateze poveşti pe care le puteţi citi amândoi apoi din cărţi. Filmează-l sau îregistrează-l în timp ce îi iei un interviul pe teme diverse.
Alături de încercarea de a-i dezvolta aptitudinile în a vorbi şi a scrie, învaţă-l să fie şi un bun ascultător. Mergeţi la bibliotecă/librărie mai des şi găsiţi cărţi care să îl provoace pe micuţul curios. Ar putea să prefere cărţi care conţin mai puţine imagini decât ceilalţi copii de aceeaşi vârstă. Ascultă-i filosofiile şi argumentele, dar stabileşte dinainte un termen limită dacă cel mic este un orator neobosit. Şi construieşte momente de linişte în timpul zilei pentru binele tuturor.
Citeste despre restul semnelor aici: How to spot your preschooler’s hidden talents
Sursa foto: bb_matt / Flickr.com