Care sunt beneficiile pedepselor? Nu există. Copiii învață doar faptul că adulții au o putere mare asupra celor mici și că atunci când vor crește își vor exercita și ei aceeași putere în fața celor mai mici decât ei. În plus, faptul că de foarte multe ori nu li se explică clar ceea ce au greșit face ca lucrurile să se complice și mai mult. Și da, de fiecare dată copiii fac ceva rău (din punctul de vedere al adulților) nu o fac pentru că își doresc să vă vadă supărați, ci au cu totul alte motive, motive care ar fi bine să iasă la suprafață decât să fie îngropate undeva în sufletul celor mici, nu?
Revenind însă la titlu am descoperit câteva soluții excelente pe mothering.com despre care pot fi alternativele de succes la pedepsele pentru copii.
alternative la pedepse1 – Pauză – uneori soluția la orice supărare este o pauză. Înainte să se caute soluții, cauze și altele asemănătoare, faceți o pauză doar voi alături de copii. Îi puteți întreba care este motivul pentru care au lovit un alt copil sau au făcut respectiva acțiune, dar fără reproșuri și alte informații negative.
2 – Șansă – fiecare merită o nouă șansă. Și noi greșim zi de zi față de alții, dar nu suntem pedepsiți niciodată, oferiți-le o alternativă sau o nouă șansă. De exemplu, dacă cei mici vor să deseneze pe canapeaua cea nouă cu o cariocă le puteți spune că nu-i puteți lăsa să facă acest lucru, dar că le puteți găsi un caiet frumos pe care să încerce noile carioci.
3 – Soluții, descoperite împreună – de multe ori cei mici acționează pentru că sunt supărați sau nervoși. Căutați soluțiile împreună și încercați să găsiți o cale de mijloc pentru toate. Se vor simți importanți și vor descoperi că sentimentele lor contează și pentru cei mari.
4 – Întrebări – uneori copiii reacționează altfel decât ne-am aștepta, dar toate au un motiv. Putem spune că unele acțiuni sunt incorecte sau “rele”, dar copiii au reacționat așa pentru a descoperi un anumit lucru, din curiozitate sau pur și simplu așa au înțeles că funcționează ceva.
5 – Povești – nu degeaba povețele se învață din povești. Uneori, pentru a-i face pe cei mici să înțeleagă lucrurile din jurul lor este nevoie de o poveste. Puteți inventa câteva personaje simpatice care să-i explice pe îndelete ce nu a înțeles înainte să reacționeze așa.
Puteți afla despre mai multe alternative la pedepse pe mothering.com.
Sursă foto: all_the_beautiful_things/ weheartit.com.