Ce ai putea face însă atunci când cei mici fac, inevitabil, anumite lucruri pe care cu toții le catalogăm ca fiind unele “rele” sau nu tocmai aducătoare de veselie?

  1. Încearcă să schimbi supărarea cu empatia. Odată ce copiii își dau seama că ești de partea lor, ei se vor simți în siguranță și vor putea comunica mult mai bine ceea ce îi deranjează sau îi supără. Spune-le celor mici că ai nevoie de ceva timp să te gândești la ceea ce s-a întâmplat, timp în care să te calmezi și să te gândești și la motive, iar apoi vei reuși să comunici altfel cu cei mici.
  2. Dacă cei mici sunt îngrijorați că îi vei pedepsi sau îi vei certa veți intra cu toții într-un fel de cerc: tu te vei supăra pentru cele întâmplate, iar ei vor începe să mintă sau să facă lucruri care e clar că te vor supăra, doar pentru că nu se simt destul de în siguranță să vorbească deschis cu tine. Singura metodă de a-i face pe cei mici să învețe ceva din tot ce s-a întâmplat este să aveți o conversație calmă asupra celor ce s-au petrecut, iar pentru a face asta aveți nevoie de comunicare din partea celor mici, vreți să știți care sunt motivele lor.
  3. Întrebările cu răspunsuri monisilabice nu ajută pe nimeni. În loc de “E adevărat că tu ai început să te cerți cu X?” mai simplu și mai benefic pentru toată lumea este “De ce v-ați certat?” “Crezi că a ajutat pe cineva că ai reacționat așa?”
  4. Poți explora și învăța alături de cei mici, în loc să presupui chiar tu ce s-a petrecut. Copiii vor, în mod natural, să facă doar lucruri care aduc zâmbete. Repetă asta de mai multe ori, sunt convinsă că și tu ești de acord.
  5. Oferă-le și copiilor o șansă să se calmeze și să-și pună în ordine gândurile. Nu doar tu ai nevoie de câteva momente să te calmezi, ci și ei, pentru că și ei sunt implicați în asta și sunt de multe ori poate chiar mai supărați și mai îngrijorați decât ești tu.

Citește despre mai multe metode prin care poți renunța și uita la pedepse pe ahaparenting.com.
Sursă foto: R. Everhart Photography/ Flickr.com.