Viața este plină de emoții, atât pozitive, cât și unele negative deopotrivă, problema este că de multe ori nu avem cum să le “procesăm” atunci când acestea au loc sau la momentul potrivit, după ce intensitatea lor a scăzut. Atunci când vine vorba despre părinți, emoțiile se înmulțesc pe de o parte și de altă parte timpul devine din ce în ce mai scurt.

A fi părinte este cel mai complicat, complex și frumos “job” dintre toate, iar adulții sunt cei care, date fiind cantitatea și intensitatea emoțiilor, au mare nevoie “procesarea” acestora pentru a le înțelege, pentru a trece cu bine peste ele și a învăța din toate.

De cele mai multe ori, motivul momentelor în care ne enervăm sau ridicăm tonul la cei mici este dat de bagajul de emoții pe care nu am avut timp să îl înțelegem și să îl procesăm până la acel moment.

Ce putem face pentru a trece cu bine peste emoțiile de toate felul care ne învăluiesc zilnic?

Să ne amintim mereu să fim atenți la starea de spirit pe parcursul zilei. Atunci când sentimentele negative se adună ca o spirală este doar o chestiune de timp până când totul se transformă într-o adevărată furtună. Înainte să ne dăm seama de asta avem senzația că nimeni nu are dreptate în afară de noi. Pentru a scăpa de toate aceste sentimente e bine să ne aducem în prim plan părțile pozitive, de cele mai multe ori chiar NU avem un motiv serios pentru care să nu fim bine dispuși, numai că trebuie să vedem și partea bună a lucrurilor pentru a ieși pe moment din starea de tensiune.

Să avem grijă de noi. Dacă suntem speriați sau avem un sentiment ciudat cu privire la un anume lucru nu trebuei să ne ignorăm supărarea. Fie că scriem toate aceste lucruri într-un jurnal sau le povestim celui mai bun prieten – aceste acțiuni ne vor ajuta să trecem peste ele. Pe moment putem accepta sentimentul de tristețe sau de descurajare și acționează în conformitate cu el.

Dacă suntem furioși e bine să găsim motivul pentru care ne-am înfuriat mai degrabă decât să acumulăm și alte motive pentru a ne încărca negativ. Nu putem să schimbăm persoanele din jurul nostru care ne supără, dar putem să schimbăm condițiile de exemplu, atunci când schimbi “partea ta” din conversație sau acțiune și rezultatele se schimbă odată cu acest lucru.

Vă las cu mai multe idei faine pe ahaparenting.com.

Sursă foto: Bailey Weaver/ Flickr.com.