Cum le explici și cum le demonstrezi încă de când sunt mici cât de frumoasă și utilă poate fi lectura, cum o carte te introduce într-o lume fantastică și cum nici cel mai frumos film sau cele mai colorate desene animate nu te pot invita într-o lume mai frumoasă decât cea pe care ți-o oferă paginile unei cărți?
Prima modalitate ar fi puterea exemplului. Dacă le veți citi copiilor de când sunt mici și asta nu doar înainte de culcare, ci și atunci când ieșiți la iarbă verde sau decideți să vă petreceți o zi întreagă în parc. O carte nu e grea deloc, o puteți lua cu voi oriunde de fiecare dată când ieșiți din casă și atunci când aveți nevoie de o pauză orice bancă din oraș se poate transforma într-un loc al poveștilor.
Librăriile și bibliotecile sunt locuri pline de povești! Am întâlnit tineri de aproape 18 ani care nu au intrat niciodată într-o bibliotecă în afară de cea de la școala de unde învață. La început am crezut că este o glumă, dar am primit asigurări că e cât se poate de adevărat, din păcate.
Nimic nu e obligatoriu! Atunci când îi obligați pe copii să citească aceștia nu vor descoperi cât de frumos e să înveți cuvinte noi, să treci printr-o poveste cu ajutorul unor rânduri de text, ci vor înțelege că trebuie să facă asta și atât… Atunci când vor crește și nu vor mai fi obligați de nimeni să țină o carte în mână, credeți că vor mai citi? Vă spun eu: nicigând!
A citi nu înseamnă că e musai să citești cărți greoaie cu sute de pagini. Și benzile desenate pot fi “deschizătoare” de drumuri. Dacă noi o să le oferim doar romane lungi, în care nu mai ai idee care e începutul și unde e firul acțiunii, e normal ca cei mici să se ferească de astfel de lucruri… propun să o luăm încet, cu pași mărunți.
Citiți mai multe despre cum puteți crește un copil care să iubească lectura pe ahaparenting.com.
Sursă foto: ThomasLife/ Flickr.com.