Step by Step a împlinit 20 de ani în România și dacă adunăm copiii care au învățat cu ajutorul aceste metode numărăm mai bine de 250.000 de micuți care s-au jucat… pardon au învățat prin joacă, zâmbete și evaluare continuă, serioasă pentru profesori și veselă și relaxantă pentru copii.

Despre alternativa Step by Step

Metode funcționează la noi printr-un parteneriat dintre CEDP și Ministerul Educației. Dacă instituțiile publice oferă spațiile de învățământ și susținerea personalului didactic, CEDP formează educatorii și asigură toată asistența tehnică. Pe înțelesul tuturor, copiii care învață în clasele I-IV au în față aceeași materie precum cea din învățământul tradițional, dar metodele de învățare sunt diferite, colorate, centralizate pe copii și pe implicarea familiei în procesul de învățare.
Cei mici sunt încurajați astfel să facă alegeri, să știe ce înseamnă responsabilitate, să își exprime ideile liber și să se ajute atunci când este nevoie.

Principii de bază

  • Educaţia este individualizată,
  • Se încurajează colaborarea, nu competiţia,
  • Învăţărea este organizată pe Centre de activitate.

Prin lucruri mici, schimbăm lumea copiilor, de exemplu educatorul nu mai stă faţă în faţă cu copilul – poziţie de confruntare, inegală, ci umăr la umăr – poziţie de colaborare, egală. În clase există un “Scaun al Autorului”, locul din care fiecare copil îşi expune ideile proprii în faţa celorlalţi colegi. Nu sunt bănci tradiționale, ci mese mobile cu scăunele de jur împrejur. Nu există teme pentru acasă, tot procesul educativ se desfășoară în cele 8 ore de școală unde sunt doi învățători în clasă. Și nu în ultimul rând evaluarea e process continuu care are drept scop înregistrarea progreselor în dobândirea de competenţe, înlăturând ierarhizarea copiilor în funcţie de rezultate. Copilul se compară cu el însuşi, este încurajat şi apreciat, greşeala se corectează nu se amendează.
Vă las cu site-ul oficial al Școlii Step by Step și vă întreb voi știați despre această alternativă?
Sursă foto: Facebook.com/ Scoala-Primara-Step-by-Step-Bucuresti.