Dacă în România numărul părinților care aleg homeschooling pentru copiii lor este destul de mic (deși în creștere în ultimii ani) în Statele Unite ale Americii situația este cu totul alta. Ultimele statistici arată că peste 2.04 milioane de copii sunt educați acasă, iar pedagogii se așteaptă ca în următorii ani cererea de educație în propria casă să crească din ce în ce mai mult.

În SUA multe școli de stat, publice, oferă materiale educative virtuale pentru cei mici, ba chiar sunt organizate clase virtuale la care atât cei care se duc zi de zi la școală, cât și cei care aleg să “facă școala de acasă” au acces.

Cu alte cuvinte, părinții au susținere din partea oficialilor din sistemul de învățământ și primesc alternative care să vină în ajutorul lor pentru a lua o decizie nu doar în totală cunoștință de cauză, dar și susținută de sistemul public sau privat, după preferințe.

Mai jos câteva motive pentru care părinții din SUA și nu numai preferă homeschooling-ul pentru cei mici, multe dintre ele se potrivesc și la noi:

  1. Timpul petrecut la școală este mult mai mic decât cel de pe drum spre și dinspre unitatea de învățământ.
  2. Varianta homeschooling înseamnă ca cei mici să exceleze la materiile care le sunt dragi și să înțeleagă și să accepte informațiile ce nu le plac atât de mult. Faptul că ei învață în mediul lor cunoscut de ani de zile îi face mai deschiși la informații noi.
  3. A învăța de acasă nu este greu, e doar distractiv, cu ajutorul jocurilor, a aplicațiilor disponibile și multe altele.
  4. Familia este mai unită, dat fiind faptul că sunt mai multe ore pe zi pe care toată lumea le petrece împreună.
  5. Copiii au mai mult timp liber pentru joaca creativă și activitățile extrașcolare.
  6. Cei mici învață să își facă un program pe care să-l respecte, nu le este impus un program ce e musai de reținut și de respectat.
  7. Dacă aveți mai mulți copii cei mici învață de la cei mai mari – nu cred că frații mai mici vor sta departe de cei mai mari atunci când ei se află la “școală”.
  8. Fără certuri între colegi, fără diferențe între prieteni, fără prăpastia dintre generații întrucât copiii vor înțelege mai bine ce vor părinții și invers, dar cu prieteni în afara casei și cu o puternică legătură cu adulții.

Voi vă gândiți la varianta homeschooling ca la o alternativă pentru educația copiilor voștri?

Sursă foto: IowaPolitics.com/ Flickr.com.