its a boyDacă de abia ați aflat că sunteți însărcinate și (eventual) aveți cel puțin un copil acasă, probabil că dintr-o dată o să vi se facă un mare dor de ducă…
Eu, sincer, recunosc, la prima sarcină nici nu-mi închipuiam că voi petrecere mulți ani de atunci înainte în formație completă de trei, fără dorințe sau șanse reale de escapade în doi. Bine, dacă mi-ar fi zis cineva, dacă mi-ar fi atrans atenția sau măcar dacă mi-ar fi spus din experiența lui că lucrurile aveau să se schimbe foarte (dar fooooarte) mult, sigur nu aș fi crezut. Nu am regretat anii în care n-am fost despărțite deloc (sau doar câteva ore), dar cand am simțit că ne putem desprinde, ne-am desprins încet încet, treptat, câteva zile pe an. Și nu regret deloc cum au evoluat lucrurile. Dar pot să vă spun că de când am aflat de number 2, așa mi-aș fi luat tălpășița câteva zile, parcă să mai simt puțin din gustul ”de fără responsabilități” de dinainte. Și, nu după mult timp de când am aflat, ne-am luat inima în dinți și bilete la un super festival de muzică (vechi de 39 de ani) din Belgia – Rock Werchter. Și în săptămâna 28+ ne-am făcut bagajele, ne-am strâns gașca și am plecat, cu și printre adulți, la festival de 4 zile, cu avion, autobuz, tren, autobuz, pe jos și cu bagaje și cort după noi.
Am avut parte de multe gânduri nu foarte frumoase, de grijile și îndoielile celor din jur, care mi-au cam furat zenul și bucuria de a-mi aniversa 33 de ani la Werchter, dar până la urmă am reușit să mă relaxez și să mă bucur.
Da, a fost obositor. Plimbări destul de lungi pe jos. Dormit in cort (din acela de intri in genunchi, nu în picioare). Mâncat nu prea sănătos (ce să-i faci dacă ”mâncarea tradițională” prin zonă erau cartofii prăjiți cu maioneză??). Aglomerație mare mare. Dar a trecut totul repede. M-am bucurat de oamenii cu care am fost (și, uite că din 11 corturi de români, câte ne-am strâns într-unul dintre campinguri, iaca, am fost 3 gravide). Am beneficiat și de ”facilitățile” pe care le-am avut, pentru că aveam burtică cu bebeluș în ea: am putut să intrăm în zona de festival cu sticle mari de apă (puteai să intri cu sticle de plastic dar fără capac, dar n-am văzut sticle așa mari, de 1.5l cum aveam eu). Am intrat cu scăunelul pliant (nu aveai voie sub nici o formă cu așa ceva acolo). Ba chiar și cu ceva mâncare la un moment dat… că doar n-o să leșine gravida prin mulțime.
camping
În zona de festival… organizat dar aglomerat și scump. Dacă v-ați hotărât să mergeți și să dați bani pe biletele la concerte, pe avion, sigur vă puneți deoparte și pentru mâncare și băutură. Da, puteți să aduceți și de acasă, dar dacă veniți cu avionul nu prea merge. Puteți să cumpărați din Bruxelles dar trebuie după aceea să cărați cam mult, pentru că de la autobuz sau de la parcarea de mașini e drum lung până într-unul dintre campinguri. Nu e imposibil dar probabil că se merită, având în vedere cât costă toate pe acolo. În zona de festival achiziționam cupoane. Un cupon = 2,5 euro. Cele mai ieftine lucruri de cumpărat: apă, fanta, cola, pahar de vin (toate la 250ml) = 1 cupon. Dar mai multe despre prețuri și alte impresii despre muzică, concerte etc puteți citi pe Mixtopia. Prietena noastră a scris un review complet. Nu din perspectiva unei gravide, clar 🙂 Și nici a unei mame. Da, căci în zilele de weekend am văzut și mulți copii acolo. Probabil că majoritatea de prin partea locului.
Dacă e de mers cu copilul? Așa și așa. Cred că dacă e mai măricel. Măricel astfel încât să aibă preferințe muzicale (la noi acasă, recunoaștem, s-a lăsat cu plânsete pentru că nu a putut să meargă și domnișoara noastră să-l vadă pe Passenger). Nu uitați că anul trecut am fost special la Plai Festival, la Timișoara, pentru Zaz. Dar nu se compară ce a fost la Plai cu un festival de talia Rock Werchter. Așadar, da, aș merge cu copilul. Dacă ar fi foarte mic, cât să mai stea în brațe sau dacă e suficient de mare cât să participe la activități, la concerte, să reziste până noaptea mai târziu.
Pentru gravide? Da, e obositor, că distanțele sunt destul de lungi și timpul petrecut în picioare destul de mare. Și poate salteaua din cort nu foarte confortabilă. Dar noi ne-am descurcat cu toate. Și zgomotul de la concerte? Având în vedere că era atât de multă lume cât să nu prea reușești (dacă vroiai musai) să ajungi să stai lipit de scenă sau boxe, eu zic ca a fost foarte ok. Și chiar dacă stăteai mai în spate, aveai vedere foarte bună și loc de pus scăunelul pliant.
E de mers? Da! Categoric!
De mers în cuplu? Da! Face bine la relație. Garantez!

Foto arhiva personală & friends