Cum am rezolvat problema conectării la Internet din orice colț al casei, mărind și viteza de peste 8 ori7 min read

by | Nov 5, 2020 | Am testat, În Casă, Tehnologie, Utile

Review TP-Link Deco M4
La debutul perioadei prin care trecem acum am știut că trebuie să găsesc o soluție pentru problemele de conectivitate la Internet pe care le experimentam.

Copilul cel mare are camera ei dar routerul vechi săracu nu bătea până acolo suficient de bine și soluția de școală la distanță de atunci cerea conexiune bună.

Similar, la biroul meu improvizat pe hol aveam net dar dacă porneam un zoom în care voiam să intru cu camera pornită întâmpinam probleme.

Ajunsesem să ne strângem cu toții în living, lângă routerul principal, organizați într-o corporație familială, fiecare cu treaba lui online dar fără intimitate, liniște – care (uneori) sunt necesare, mai ales când porți o discuție cu 20+ oameni online fără să găsești butonul de mute pentru hotă sau pentru copii care vor să își pună cu zgomot cereale în castroane.

În anumite seri, voiam să ne punem un film în dormitor la care să ne uităm cursiv fără întreruperi și secvențe sacadate.

Locuim la casă, la sat, avem internet bun dar routerul vechi (non gigabit) nu prea făcea față, fiind limitat atât ca viteză de conectare la Internet cât și la viteza pe care o aveam în colțurile mai îndepărtate ale casei. Pusesem un alt router la etaj pentru a extinde semnalul dar nici așa nu era bine. Viteza era mult redusă și era și mega frustrant că trebuia manual să schimbăm pe dispozitive rețeaua WiFi când ne mutam la etaj. Atât m-am priceput să fac.

Animația de mai jos descrie destul de clar cum arătau lucrurile la noi:
wifi mesh

Soluția?

M-am documentat și am descoperit sistemele TP-Link WiFi MESH cu funcțiile ei Seamless Roaming, Adapativ Path și Self Healing. Am știut cumva că asta are șanse mari să ne rezolve toate problemele descrise anterior.

Am ales un Sistem Wi-Fi Mesh TP-Link Deco M4 (3-pack) AC1200 Gigabit cu acoperire completa pentru casa in principal pentru că – voiam un router Gigabit pentru viteze mai mari si aveam nevoie de minim 3 unități pentru că stăm la casă și folosim internetul și la etaj iar setupul precedent cu doar 2 routere non MESH chiar nu funcționa.

TP-Link DECO M4

Poate terminologia vi se pare prea tehnică dar poate următorul screenshot o să vă ajute să înțelegeți unde eram și unde am ajuns. Prima poziție este viteza măsurată de pe telefonul conectat la noul WiFi din casă dupa instalarea Deco M4. Pe următoarele poziții se vede viteza de dinainte. Este o crestere medie de peste 8 ori a vitezei disponibile acum în casă și ăsta este doar unul dintre avantaje.

speedtest Deco M4

 

Al doilea avantaj major este că oriunde ne plimbăm prin casă sau pe terasă, folosim aceași rețea WiFi, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să schimbăm rețeaua.

Astfel lucrurile stau în felul următor:
wifi mesh

Iar pentru zoom calls, facebook lives și alte lucruri de făcut online (birou atât eu cât și Dana), școală online, cursuri – acum le putem face liniștiți, viteza fiind mai mult decât suficientă pentru o experiență fără întreruperi.

Cunoști senzația aia când Internetul merge așa bine că ai impresia că și calculatorul/telefonul (care poate nu sunt ultimele modele) sunt parcă mai rapide și simți cum îți crește eficiența?

La categoria nu știam că am nevoie dar e chiar mișto intră funcția de Control Parental care e pretty smart:

👌 blocheaza continutul necorespunzator – wow! – practic îți protejezi familia cu ajutorul setărilor de siguranță care blochează continutul in functie de vârstă – dar poți bloca și manual o listă de site-uri, așa just-in-case i se pare vreunui coleg amuzant să trimită linkuri de pe diferite “hub”-uri sau “tube”-uri, dacă înțelegeți unde bat.

👌 restricționează timpul petrecut online

👌 poți sa creezi un profil pentru fiecare membru al familiei în care să îi salvezi toate dispozitivele pe care le folosește și cu un buton poți pune pauză la Internet pe toate, doar pe ale lui/ei

👌 poți să setezi limitele de timp personalizate și se poate aloca fiecărui profil intervale de timp pentru navigare online

👌 de asemenea, poți să stabilești intervale de timp petrecute online pentru fiecare membru al familiei și să iei o pauză de la WiFi pentru cină sau alte activități în familie – ah de ar fi așa ușor să ne sincronizăm la ore fixe

O reușită personală a fost că atunci când a venit un băiețel în vizită care avea o relație foarte strânsă cu tableta lui cumva atrâgândui-i și pe ai mei în “jocul ecranelor” – l-am anunțat că internetul se oprește la noi pentru joacă afară și am intrat discret în aplicația Deco (Download Android | iPhone) și i-am deconectat tableta de la Internet.

Sau hei, dacă văd că se abuzează de un anumit joc și nu se respectă limitele stabilite, pot intra în aplicație să văd exact care sunt URL-urile la care se conectează jocul și câte minute/ore a stat conectat și pot bloca acel URL rezultând un device pe care se va putea face orice altceva mai puțin acel joc.

O functie importanta este posibilitatea de a conecta pana la 100 de dispozitive – un aspect foarte important pentru o familie cu unul sau doi copii, in special daca parintii lucreaza de acasa si copii sunt la scoala (home school). Nu cunosc limitările setupului anterior dar sunt destul de încrezător că nu voi depăși prea ușor 100 dispozitive conectat la internet.

Management usor al retelei – un sistem care se administreaza cu usurinta este absolut necesar pentru a salva timp pretios, timp pe care il poti aloca activitatilor in familie. Corect – am reușit să actualizez firmware-ul DECO M4 de 2 ori de când îl am, direct din aplicație, și supriză ultimul update a rezolvat o chestie mișto. Înainte, unitiățile 2 și 3 se conectau mereu la unitatea 1 – ceea ce este bine dacă locuiești într-un apartament cu spații restrânse și unde vrei viteză maximă pe toate unitățile. Doar că atunci când unitatea 3 este prea departe fizic de unitatea 1, viteza scade pentru că hei – science! Dar updateul a rezolvat această problemă, acum U3 se conectează la U2 și U2 la U1 iar viteza este mai mult decât decentă chiar și pentru un zoom cu 30+ oameni transmis live pe Facebook, stream captat de un webcam FullHD. Mulțam Mihai de la TP-Link pentru ajutor!

TP-Link au fost super drăguți și ne-au trimis sistemul salvându-ne astfel dintr-o situație neplăcută.


Poza ilustrează fix libertatea pe care am dobândit-o în a face lucrurile pe care trebuie să le facem online, printre care și scrierea acestui articol.

Un mic unboxing pe repede-înainte, doar să vedeți ce e în cutie:

Dacă sunteți interesați de un sistem similar puteți să îl găsiți pe toate canalele lor oficiale de distribuție: eMAG, Altex, PC Garage, EvoMag.
Văd că sistemul este deja la reduceri dar hei poate prindeți o reducere și mai mare de Black Friday.